Az iskola nem vendéglátás, ahol a vendégnek van igaza

DSC0729
2022.05.04. 13:49 Módosítva: 2022.05.04. 20:10
Hogyan lehetne visszaszerezni a tanárok presztízsét? Miként nevelhetjük kritikus gondolkodásra és életre a fiatalokat úgy, hogy az alapműveltség se vesszen el? Hol van mindebben a kormány, a politika szerepe? A Kibeszélő Extra legújabb adásában az oktatás került terítékre, vendégeink Balatoni József és Bódi Ábel voltak.

Ki fogja tanítani a gyerekeket és hogyan fogják őket kritikus gondolkodásra nevelni. Erről vitázott Balatoni József pedagógus, a NoÁr Mozgalom oktatásért felelős nagykövete, illetve Bódi Ábel aktivista újságíró a Kibeszélő Extrában. 

Ki kellene emelni a szakma szépségét és megbecsültségét a szülőknek pedig be kellene mutatni a pedagógiai munkát, mondta Balatoni József, hozzátéve:

Az egyetemi képzést is át kell alakítani. Ott tartunk még mindig, hogy ötöd év végén találkoznak először a diákokkal a hallgatók. És ez nem jó. Az első pillanattól kezdve oda kellene őket vinni, és végig egy gyakorlati képzésre lenne szükség, mert akkor a végére tényleg olyan pedagógusokat engedünk ki, aki tényleg alkalmas a pályára. Azt sem szabad eltitkolni, hogy nem mindenki alkalmas, aki a pályán van. És sajnos a pedagógushiány pont azt eredményezi, hogy rengeteg olyan ember kap lehetőséget, aki mondjuk az elmúlt 5-10 évben eszükbe nem jutott volna felvenni, merthogy nem alkalmas erre a pályára. Most viszont fel kell venni.

 Bódi Ábel szerint a pedagógusok jogkörének visszaállítása is fontos. 

Ne legyen olyan előnyben a szülő, hogy úgyis ide fog járni a gyerekem, megtehetek akármit, mert nem tudják kirúgni még a legproblémásabb gyermeket sem. Ne a gyereknek és ne a szülőnek legyen igaza, hogyha bemegy az iskolába. Ez nem vendéglátás, ahol a vendégnek van igaza. 

Kibeszélő Bódi Ábel és Balatoni József

A Kibeszélő Extrában arról is szó volt, hogy:

  • mi lehet a legfontosabb cél az oktatásban;
  • mire megoldás a pedagógusok bérrendezése;
  • milyen problémákat vet fel a jelenlegi oktatási struktúra;

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Tickvicki Dóra, Balatoni József és Bódi Ábel. Fotó: Kaszás Tamás / Index)