„A Jóistennek mondja, hogy meg tudna élni pedagógusbérből nyomorgás nélkül”

D KOS20220502072
2022.05.04. 14:51 Módosítva: 2022.05.04. 14:55
A házelnök egy interjúban nemrég arról beszélt, hogy „a megfelelő, minimális mértékben” rendezni kell a tanárok bérét. Ez az a mondat, amelyet nem hagyott szó nélkül egy pedagógus. Hosszabb számolás után vezette le, hogy miért kerülne röpke 150 évbe, hogy egy 15 négyzetméteres garázslakást megvegyen.

Nyílt levelet írt Kövér Lászlónak egy pályakezdő tanár, a dokumentumot pedig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) is eljuttatta. A levél apropója az a nyilatkozat, amelyről kedden az Index is beszámolt. Mint írtuk, az Országgyűlés ismét megválasztott elnöke az InfoRádióban beszélt az oktatás helyzetéről, és azt mondta, hogy „a megfelelő, minimális mértékben” emelni kell a tanárok bérét. Erre reagálva a pályakezdő pedagógus számolásra hívta a házelnököt.

Jelenleg a statisztikák szerint egy átlagos albérlet havi nettó 160 ezer forint. Plusz rezsi (kb. negyvenezer, ha az ember nem fűt be annyira), plusz közös költség (15 ezer). Ez úgy összességében 215 ezer forint, miközben a pályakezdő pedagógus ma mesterdiplomával, hatéves egyetemi képzés után sem keres ennyit

– vázolta fel a helyzetet a neve elhallgatását kérő tanár, aki kitért arra is, hogy ezzel szemben Kövér László „most kapott 254 ezer forintos fizetésemelést, így bruttó 3,6 millió, vagyis legalább nettó 2 394 000 Ft jelenleg a fizetése”.

Tegyük fel, hogy hozzám hasonlóan más kezdő pedagógusok is keresnek lakótársat, így a fizetésüknek csak kicsit több mint fele megy el lakhatásra. Tudja, mire elég a maradék kilencvenezer forint? Megsúgom: ha mindenről lemond, és csak a legalapvetőbb élelmiszereket veszi meg, akkor épphogy csak a túlélésre

– írta a pedagógus, majd arra kérte az Országgyűlés elnökét, hogy keresztény emberként „nézzen bele a Jóisten szemébe, és neki mondja, hogy Ön meg tudna élni pedagógusbérből nyomorgás nélkül”.

1800 hónap alatt összejöhet egy kis garázslakás

A tanár a levél végén továbbá kitért arra, hogy bár régebben kertes házról álmodott, mára eljutott oda, hogy egy 18 millió forintos, 15 négyzetméteres garázsból kialakított lakással is beérné.

Tehát ha ügyesen spórolok az étkezésen, és sikerül megtakarítanom havi tízezer forintot, akkor ha 25 éves pályakezdőként elkezdek spórolni, röpke 1800 hónap, vagyis 150 év elegendő lesz ahhoz, hogy 175 évesen végre beköltözhessek a saját kis garázslakásomba, így végre nem viszi majd el minden pénzemet az albérlet, és megvehetem azokat a könyveket, amelyek alapvetők lennének ahhoz, hogy jobb tanár lehessek

– áll a levél végén.

(Borítókép: Kövér László 2022. május 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)