Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket

2022.05.04. 10:19 Módosítva: 2022.05.04. 10:20
A férfiak jellemzően pénzzel, a nők inkább egyéb módokon jótékonykodtak.

A magyarok döntő többsége (77%) szerint a kormány megfelelően kezeli az Ukrajnából érkező menekültek helyzetét – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért reprezentatív kutatásából, amely ezer fő megkérdezésével készült. 

Minden harmadik magyar nyújtott valamiféle segítséget az Ukrajnából érkező menekültek számára, és ugyanennyien tisztában vannak azzal, hogy mára már meghaladta a hazánkba érkező menekültek száma a 600 ezret. A legtöbben pénzadománnyal (58%) vagy egyéb adománnyal támogatták a rászorulókat (40%).

A KINCS legújabb kutatásában arra volt kíváncsi, hogy hogyan vélekednek a magyar emberek az Ukrajnából Magyarországra menekülők megsegítéséről. A megkérdezettek több mint háromnegyede (77%) szerint a kormány helytáll és megfelelően kezeli a menekültek helyzetét, a megkérdezetteknek mindössze 13 százaléka volt elégedetlen (10 százalék nem tudta megítélni a kérdést).

Minden harmadik magyar felnőtt (31%) nyújtott segítséget a menekülteknek. A nők 36 százaléka, a férfiak negyede vett részt adománnyal vagy önkéntes munkával a segítségnyújtásban. Legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a házasok, a kettőnél több gyermeket nevelők és a felsőfokú végzettségűek segítettek. 

Az emberek leginkább pénzadománnyal (58%), élelmiszer-adománnyal (40%) és egyéb felajánlással (39%) támogatták a rászorulókat, a férfiak inkább pénzzel, a nők inkább egyéb módokon. A segítséget nyújtó válaszadók közel ötöde önkéntesként is segítette a menekülteket, ők leginkább a középkorosztályból, a 30 és 50 év közöttiek közül kerültek ki.

A válaszadók fele tudott arról, hogy a határ menti településeken kialakított segítségpontokon (Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány, Tiszabecs) kapnak szervezett módon ellátást a Magyarországra érkező ukrán menekültek, de 37 százalékuk azzal is tisztában volt, hogy a budapesti BOK Sportcsarnokban kialakított tranzitközponton is segítik őket. 

A KINCS felmérése alapján összességében elmondható, hogy sokan szívesen segítenek az Ukrajnából érkező embereknek, sőt önkéntes munkát is nagy arányban vállalnak. Jól tájékozottak azzal kapcsolatban, hogy mennyien jöttek eddig, és milyen módon, mely szervezeteken keresztül tudnak segítséget nyújtani. Úgy gondolják, hogy a polgári kormány helytáll, és megfelelően kezeli az ukrán menekültválságot.

A segítségre azonban továbbra is nagy szükség van, ezért fontos, hogy továbbra is legyenek olyanok, akik szívesen vállalnak önkéntes munkát. Például a BOK-csarnokban kialakított gyermeksarokban továbbra is szeretettel várják az önkénteseket, akik ITT tudnak regisztrálni.