Az LMP szerint válságállóvá kell tenni a magyar gazdaságot

D  TT20210409016
2022.05.04. 15:09
Az LMP szerint különösen fontos, hogy a magyar gazdaság a jövőben válságállóvá váljon, és nagyobb szerepet kapjon a helyi vagy regionális termelés.

Keresztes László Lóránt (LMP) parlamenti képviselő, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a párt pécsi, online is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta,

a bizottság elnökeként mindent megtesz annak érdekében, hogy a globális környezeti kihívások hatásairól szakpolitikai párbeszéd indulhasson el.

Szerinte különösen fontos, hogy a magyar gazdaság a jövőben válságállóvá váljon, csökkenjen a kitettsége, nagyobb szerepet kapjon a helyi vagy regionális termelés, valamint

a hazai vállalkozásokhoz kerüljenek a támogatások a profitot kiszivattyúzó és szennyező multinacionális cégek helyett.

A pécsi képviselő az eseményen örömtelinek nevezte, hogy három magyarországi városba – köztük a baranyai megyeszékhelyre – közvetlenül érkezik a jövőben európai uniós támogatás zöld fejlesztések előkészítésére és megvalósítására.

Összehívja a képviselőket

Keresztes László Lóránt az eseményen – párthovatartozástól függetlenül – konzultációra hívta a pécsi országgyűlési képviselőket, illetve a megyei és városi önkormányzat illetékeseit azért, hogy a környezettel, illetve a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásoknak meg tudjon felelni a település.

Azt mondta, számít a kormánypárti képviselők segítségére ahhoz, hogy a pécsi közösségi közlekedés járműparkja mielőbb érdemben is megújulhasson, a helyi víziközmű-rendszer korszerűsödhessen, valamint végérvényesen lekerüljön a napirendről egy esetleges mecseki uránbánya és atomtemető kérdése.

Pécs fejlesztése

Kóbor József, a párt pécsi önkormányzati képviselője, a baranyai helyhatóság zöldmegbízottja arról beszélt, hogy az Európai Unió száz, klímasemlegességi célokat kitűző városa között részesülhet Pécs közvetlen közösségi támogatásban. Első körben tervek elkészítésére jut forrás Pécsre, és ha ezek jól sikerülnek, akkor egy-egy adott projekt megvalósítása is közvetlen finanszírozásban részesülhet.

A képviselő szerint egyebek mellett a helyi tömegközlekedési és közműszolgáltató vállalatok – rajtuk keresztül a városban élők – lehetnek a támogatások haszonélvezői, írja az MTI.

(Borítókép: Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője 2021. április 9-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)