Varga Judit: A jogállamisági boszorkányüldözés valójában az ideológiai nyomásgyakorlás eszköze

2022.05.04. 10:14
Itt a Brüsszel vs. Varga Judit-meccs következő menete: az igazságügyi miniszter ezúttal üres padsorokkal bizonygatja, hogy az Európai Bizottságban valójában nem téma a magyar jogállamiság helyzete.

Varga Judit igazságügyi miniszter egy üres padsorokat ábrázoló képet tett közzé a Facebook-oldalán, amihez a következő kommentárt fűzte:

Ilyen sokan aggódtak a magyar és lengyel jogállamiság helyzete miatt az Európai Parlament keddi strasbourgi ülésén. A több száz fős ülésteremben maradt nagyjából 10-20 embernek Didier Reynders biztos kifejtette: nem tudok pozitív fejleményekről beszámolni a jogállamiság helyzetével kapcsolatban sem Magyarország, sem Lengyelország esetében.

Éppen ezért Varga Judit szerint „ideje beismerni, hogy a jogállamisági boszorkányüldözés valójában az ideológiai nyomásgyakorlás eszköze, ami kizárólag egy szűk kör érdekeit szolgálja a brüsszeli buborékban, hogy lejárathassák az erős nemzetek erős Európája iránt elkötelezett tagállamokat, akik nemet mondanak a birodalmi törekvésekre”

– fogalmazott a posztban az igazságügyi miniszter.

Ahogy arról korábban beszámolt az Index, április elején hivatalosan is megindult a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben. Az Európai Bizottság továbbra is aggályait fejezte ki Magyarország és Lengyelország esetében, főképp az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció miatt.

Ez az első alkalom, hogy az EU kipróbálja új eszközét, amelynek célja, hogy megakadályozza a közös kiadásokkal való visszaélést. Erről 2020 végén mind a 27 EU-vezető megállapodott.