Müller Cecília: Szabad lesz a nyár

DMARC20220111001
2022.05.05. 19:31
Az elmúlt héthez képest 13 százalékkal kevesebb a detektált fertőzés, és a Covidban elhunytak száma is csökkent. Nagyon valószínű, hogy a Covid egy szezonális megbetegedéssé alakul át.

Müller Cecília szerint őszintén örülnünk kell annak, hogy Magyarországon egy folyamatos, tendenciózus esetszámcsökkenésnek lehetünk tanúi. Európa többi országához hasonlóan nálunk is csökken a koronavírus-pozitivitások száma.

Az elmúlt héthez képest 13 százalékkal kevesebb a detektált fertőzés, és a Covidban elhunytak száma is csökkent. A tiszti főorvos szerint örvendetes, hogy egy szabad nyárnak nézhetünk elébe. Az őszre vonatkozóan nagyobb járványhullámra már nem számít Müller Cecília.

Sokkal valószínűbb, hogy a covid egy szezonális megbetegedéssé alakul át, ahogy azt az influenzánál is megtapasztalhattuk. A vírus mutálódásaival a fertőzőképessége egyre nőtt, ugyanakkor magának a betegségnek a lefolyása enyhébbé vált.

A szakirodalom által leírt 4-es, 5-ös vagy X-variánst hazánkban még nem detektálták – mondta a tiszti főorvos a TV2 Mokka című műsorának vendégeként.  Az apróbb vírusváltozások egy újabb, nagymértékű hullám berobbanásához nem lesznek elegendők.

A kézmosás világnapja

Május 5. a kézmosás világnapja, amelynek a helyes metódusát üdvös lenne, ha minél többen ismernék. Néhány óra alatt 500 ezer kórokozó is megtelepedhet a kezünkön. A baktériumok egy része természetes elemei a bőrflórának, másik részük viszont megbetegedést okozhat. A kézmosásnál jellemzően kihagyjuk a kézhátat, az ujjbegyeket és a hüvelykujjat.

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: Mónus Márton / MTI)