Ha támogatják a Párbeszéd javaslatait, akkor nem kell népszavazás

kombó
2022.05.05. 12:13
Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának ülése előtt tartott tájékoztatót a párt három képviselője. Ott fog eldőlni, hogy a kormánytöbbség támogatja-e a népszavazással kapcsolatos törvény- és határozati javaslatukat, amelyeket így a parlament napirendjére vehetne.

Szabó Tímea elmondta, hogy megszerezték a kellő számú és érvényes aláírást, tehát a parlamentnek mindenképpen foglalkoznia kell a népszavazási javaslattal. Az Igazságügyi Bizottság előtt egy törvényjavaslat és egy határozati javaslatuk van. A törvényjavaslat indítványozza, hogy a kormány vonja vissza a Fudan Egyetem építésével kapcsolatban eddig elfogadott törvényeket, mert egy ilyen gigantikus projektre, ilyen gazdasági állapotban nincs szükség. A népszavazási kezdeményezést Karácsony Gergely indította el még 2021-ben.

Pláne nincs szükség, hogy ehhez kínai hitelt vegyen fel az állam, miközben az intézménnyel kapcsolatban nemzetbiztonsági kifogások is felmerültek. A kormánynak sokkal inkább az egyre súlyosabb hazai lakhatási válság megoldásával kellene foglalkoznia

– tette hozzá a frakcióvezető-helyettes.

Határozati javaslatuk pedig azt célozza, hogy

emeljék fel 3 hónapról 9 hónapra az álláskeresési járadékot, amely arcpirítóan alacsony és a legrövidebb, összehasonlítva a környező országok álláskeresést FINANSZÍROZÓ időszakaival.

Mindehhez a párt képviselője, Jámbor András hozzátette, kérdés, hogy a javaslatok támogatásával segíteni akar-e a kormány a bajbajutottakon azzal, hogy támogatja kitolni a munkanélküli segély fizetésének idejét. A Fudan Egyetem esetében pedig az onnan elvonható összegekből a lakhatási gondok megoldását kellene finanszírozni, hiszen a fiatalok jelentős része számára csak vágyálom marad az önálló lakás megszerzése a mostani ingatlanárak mellett.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a népszavazási kérdések kiírását mintegy 250 ezer ember támogatta aláírásával. Ennek értelmében pedig nincs szükség a Fudan Egyetemre, hanem helyette inkább a Diákváros épüljön.

Tordai Bence szerint kérdés, mindezek ellenére a Fidesz mégis belemegy bosszúból abba, hogy elszórjanak 14 milliárd forintot a népszavazásra.

Ezt a pazarlást az ellenzéki párt sem szeretné, hiszen ha támogatják most benyújtott javaslataikat, akkor okafogyottá válik, és nem kell népszavazást tartani.

(Borítókép: Tordai Bence, Szabó Tímea és Jámbor András. Fotó: Koszticsák Szilárd / Kovács Attila / MTI / Gerencsér Tamás / Index)