Fábry Sándor: Gyurcsány besúgó volt Pécsett

2022.05.07. 13:40
Fábry Sándor ritkán ad interjút, de pénteken eleget tett Rónai Egon meghívásának, így közel egy órán keresztül beszélgettek az ATV stúdiójában a Húzós podcastben.

Rónai Egonnak adott interjút Fábry Sándor. A humorista elsősorban azért fogadta el a meghívást, hogy promózza május 9–11-én bemutatásra kerülő Revüjét, de nem csak erről esett szó. A Fábry (korábbi Fábry Show) nemrég ünnepelte a kétszázadik, jubileumi adást. Ezzel összefüggésben elárulta, hogy a korábban az RTL-en futó műsor a tizedik jubileumra a csatornától egy világ körüli utat kapott, a mostani, 200. születésnapra egy köszönőlevéllel lepte meg az MTVA. 

Fábry Sándor kiemelte, hogy bizonyos szempontoknak, elvárásoknak meg kell felelnie a műsornak, de szerinte ez nem baj, hiszen akik pénzt adnak rá, elvárhatják. 

Egy ilyen érdekes félelem lengi körül a miniszterelnök úrral kapcsolatos megnyilatkozásokat, nem baj, hogy az egyáltalán nem bántó, sőt humoros, sőt tulajdonképpen profi, ezeket általában igyekeznek velünk elkerülni

– mondja.

A műsorvezető ma már politikailag kevésbé aktív, mint a Gyurcsány-éra alatt volt, más dolga van, és egyébként is úgy érzi, hogy életünket túlságosan átszövi a politika. Szerinte inkább a művészetekkel kéne foglalkozni, és csak Bartók rádiót hallgatni.

Politikailag mindent 56-hoz képest véleményez, így Gyurcsány Ferencet is, aki ugyan akkor még nem élt, de későbbi állásfoglalása 56-ellenes.

Szerinte Gyurcsány, a „függetlenített KISZ-titkár” besúgó volt Pécsett. A KISZ annyira lekötötte, hogy az iskolába sem járt be, és besúgóként tevékenykedett. Erre ugyan nincs bizonyíték, de Fábry szerint Pécsett mindenki ezt beszélte.  

A rendszerváltozáskor több esélyt látott a Fideszben és Orbánban, mint a többiekben. Utoljára öt éve beszélt politikáról, akkor azt mondta, nem ilyen lovat akart.

A beszélgetésből kiderül még, hogy hiányzik neki a filmkészítés, de olyat itthon úgysem tudna összehozni, mint a netflixes Peaky Blinders sorozat, amit óriásinak tart. Bár témái épp lennének, például Szabó Dezső Elsodort faluja.

Régi filmesekről is beszél, Bacsó Péterről, Kovács Andrásról, akik politikai hátszéllel érkeztek az iparba. 

Új darabja, az Etűdök rókafűrészre, ami miatt elfogadta a Húzós meghívását, a drMáriással készült közös könyvéből íródott színpadra. Első bemutatója az Akváriumban lesz május 9-én, majd 10–11-én szintén játsszák. A műfaja egyszerre zenés, táncos, prózai, szerepel benne többek között Váczi Eszter, Nagy Kriszta Tereskova, Szőke András és Pintér Béla társulatának színészei is. Dadaistaszerű színház, amiben nincs konfliktus, nem halad a cselekmény, az üzenet a háborúról és a békéről szól.

Rónai Egon, az ATV műsorvezetője egyébként Csiby Gergellyel beszélget vasárnap délelőtt az Index Sunday Brunch című műsorában.