Orbán Viktor: Nem oldalt, hanem álláspontot kell választani

image 6483441 (26)
2022.05.07. 11:57
Napok óta hangos a sajtó azoktól a hírektől, hogy Magyarország továbbra sem hajlandó támogatni az Európai Unió hatodik szankciós csomagját. Orbán Viktor miniszterelnök szerint meg kell határozni, hogy mi a magyar érdek, amely megfelel a magyar érdekeknek, és egyben erkölcsileg is helyes, és ezt kell képviselni.

„Minden országnak megvannak a saját történelmi tapasztalatai. Ez itt egy háború. Nekünk vannak háborús tapasztalataink, ezért az elején tisztázni kell, hogy ki áll háborúban kivel, és nekünk mi ehhez a viszonyunk. A magyar felfogás szerint ez egy orosz–ukrán háború” – írta Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán megosztott bejegyzésében.

Nem teszünk egyenlőségjelet, mert ennek a háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie, és hogy elkezdődött, annak az oka, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. Tehát nem mossuk össze a szembenálló felek helyzetét, de ettől még ez egy orosz–ukrán háború. Ez nem a mi háborúnk. Ez nem Magyarország háborúja

– hangsúlyozta a kormányfő.

Mint írta, „amikor kitör egy háború, amelyben mi nem vagyunk közvetlenül érintettek, akkor azt a kérdést kell eldönteni, hogy mi a viszonyunk hozzá”.

Vannak országok, néha Magyarország is ilyen volt a történelem során, amely ilyenkor oldalt választ, valamelyik fél mellé áll. De az én felfogásom az, és szerintem a magyar történelmi tapasztalat és a magyar észjárás is azt mondja, hogy nem oldalt kell választani, hanem álláspontot kell választani

– tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte meg kell határozni, hogy mi a magyar érdek, amely megfelel a magyar érdekeknek, és egyben erkölcsileg is helyes, és ezt kell képviselni.

Nekünk van ilyen álláspontunk, ezt úgy hívják, hogy a béke. Mi nem egyik vagy másik háborúzó fél oldalán állunk, mi a béke oldalán állunk

– hangsúlyozta. „Minden lépés, amit teszek, és amit a magyar kormány tesz, azt a célt szolgálja, hogy minél hamarabb legyen azonnali tűzszünet, és minél hamarabb kezdődjenek meg a béketárgyalások” – fogalmazott.

Továbbra sem támogatja a kormány az olajembargót

Napok óta hangos a sajtó azoktól a hírektől, hogy Magyarország továbbra sem hajlandó támogatni az Európai Unió hatodik szankciós csomagját. A magyar kormány  hivatalos válaszában  kiemelte: a tervezett csomag a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az EU érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

Sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság által javasolt intézkedéseket. Szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül

– írta Ursula von der Leyennek, az  Európai Bizottság elnökének megküldött levelében Orbán Viktor. Erről is szó lehet a műsorban pénteken. 

A magyar miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban iparági egyeztetést hívott össze, amelyen Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargója miatt.

A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy Ursula von der Leyen figyelmen kívül hagyja, hogy az unió államaiban teljesen más viszonyok vannak, és olyan javaslatot tesz, amely az országok egyéni paramétereit figyelmen kívül hagyja.

Ezt nem tudjuk elfogadni, mert az felér Magyarország számára egy atombombával

– tette hozzá Orbán Viktor.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)  • Tippek
  • Hírek