Irány a strand, 30 fok lesz a jövő héten

D  AS20180428001
2022.05.07. 14:52
Vasárnaptól kezdve melegszik az időjárás, és a jövő hét végén akár már 30 fokot is mutathat majd a hőmérő – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

Korábban megírtuk, hogy szombaton még enyhébb, felhős időjárás várható, és több figyelmeztetést és riasztást is kiadott erre a napra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szombat éjjelre várhatóan a záporok, zivatarok megszűnnek, vasárnap hajnalban pedig 7–13 Celsius-fok közti hőmérsékletre számíthatunk.

A meteorológiai szolgálat többnapos előrejelzéséből ugyanakkor az derül ki, hogy a következő napokban már egyértelműen melegebb időjárásra számíthatunk. Vasárnap napközben már csak szakadozgató felhőzetet láthatunk majd az égen, és hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Késő délelőttől kezdve az esti órákig viszont még elszórtan lehetnek záporok, zivatarok is (többnyire az északi megyékben).

Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

Hétfőn már többórás napsütés várható, de emellett a déli óráktól egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés. Délután szórványosan – nagyobb számban a Dunántúlon – fordulhat elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödhet az északi, északkeleti szél. A hajnali 7 és 13 Celsius-fokról délutánra 20 és 27 Celsius-fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Kedden is sok napsütés várható a nappali órákban képződő gomolyfelhők mellett. Számottevő csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, hajnalban 5 és 12 Celsius-fok, délután 20 és 27 Celsius-fok közti értékeket olvashatunk majd le a hőmérőkről.

Szerdán fátyolfelhők érkezhetnek az ország fölé, valamint néhány gomolyfelhő is képződhet napközben, de az ország legnagyobb részén több órára kisüt majd a nap. Csapadék nem várható, a déli, délnyugati szél gyenge vagy mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet 7 és 14 Celsius-fok, a maximum 23 és 29 Celsius-fok között várható.

Az előrejelzés szerint csütörtökön az alapvetően sok napsütés mellett néhol gomolyfelhők képződnek majd, de a csapadéknak kevés lesz az esélye. A déli, délnyugati szelet többfelé élénk lehet, helyenként erős lökések kísérik. A hajnali 10–17 Celsius-fokról

napközben 25 és 30 Celsius-fok közé melegedhet fel a levegő.

Pénteken is hasonlóan meleg időre számíthatunk, bár akkor hullámzó frontrendszer közelítheti meg az országot, és emiatt megnő a bizonytalanság. A gomoly- és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap, de helyenként már előfordulhat zápor és zivatar. Sokfelé megélénkül, időnként megerősödik a délnyugati, nyugati szél. Hajnalban 10–18 Celsius-fokot, a délutáni órákban pedig 23–30 Celsius-fokot mutathatnak a hőmérők.

(Borítókép: Vendégek a Palatinus strandon 2018. április 18-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)