ITM: Nem szabadott volna ingyenessé tenni a tömegközlekedést Baján

D MTZ20200625039
2022.05.08. 12:44
Baja önkormányzata januártól ingyenessé tette a helyiek számára a buszok használatát. Az Információs és Technológiai Minisztérium szerint ez jogellenes lépés volt, ezért két hónapot adtak a helyzet megoldására.

Az illetékes minisztérium levélben szólította fel a városvezetést, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt nem áll módjukban módosítani a helyi tömegközlekedési tarifákat. 

Baján az év elejétől azért döntöttek úgy, hogy a helyi lakosoknak nem kell se bérletet, se jegyet vásárolni a buszok használatához, mert a lakosok elégedetlenek voltak a menetrenddel és a magas árakkal – mondta az ATV Híradójában a polgármester, Nyitrai Klára. Hozzátette:

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy egy négytagú család buszozása az autós útiköltséggel ért fel. A tömegközlekedést fenntartani pedig csak akkor éri meg, ha nagy a kihasználtsága. Mióta ingyenessé tették, lényegesen többen ülnek buszra. 

Az Információs és Technológiai Minisztérium az ATV megkeresésére úgy reagált, hogy két hónapot adnak a városnak a jogellenes intézkedés felfüggesztésére. 

A bajai önkormányzat az országgyűlésnél kezdeményezi, hogy dolgozzanak ki jogszabályt a hasonló esetek elkerülése érdekében. 

(Borítókép: A Szentháromság tér Baján. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)