A lakosság segítségét kérik a tigrisszúnyogok felkutatására

Aedes Albopictus
2022.05.09. 06:17
Hazánkban is megtelepedtek olyan idegen szúnyogfajok, amelyek olyan veszélyes kórokozókat terjeszthetnek, mint a Zika-vírus, vagy a szem- és bőrférgesség. Már csak a tenyészhelyeik felszámolásával lehet ellenük védekezni, amihez a lakosság segítségét kérik a kutatók, egy applikáció használatával lehet felismerni a veszélyes fajokat.

A tartós tavaszi meleg kedvez a szúnyogok új nemzedékének kifejlődéséhez. A globális személy- és áruforgalom által újonnan betelepült trópusi eredetű fajok sok itthon korábban nem jellemző kórokozó átadásának kockázatát is magukban rejthetik. Folyamatosan érkeznek Európába, ami a klímaváltozással járó felmelegedés miatt egyre előnyösebb környezetet jelent számukra.

Megállítani már nem lehet a folyamatot, ezek a fajok már itt vannak, az egyedüli védekezést az jelentheti, ha a telephelyeiket sikerül megtalálni és felszámolni. Amihez a lakosság segítségét kérik, az Európai Járványügyi Központ által létrehoztak egy applikációt, a magyar nyelven is elérhető Mosquito Alert alkalmazást, amivel a tigrisszúnyogokat, a koreai szúnyogokat és a japán bozótszúnyogokat lehet azonosítani – írja a 24.hu

A kezdeményezéshez több magyar egyetem kutatócsoportja is csatlakozott, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának és az ELTE ELKH Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai, az utóbbi Szúnyogmonitor nevű programja is ezt támogatja. 

A rendszer úgy működik, hogy ha valaki ismeretlen szúnyogfajt vél látni, le kell fotózni, és a képet a letöltött appon keresztül beküldeni, megadva az észlelés helyének koordinátáit, típusát (park, patak mellett stb.). Az alkalmazás anonim, a felhasználó csak egy kóddal jelenik meg a kutatók előtt. 

Hasznos számunkra az is, ha tenyészhelyeket is jelent csapatunknak, vagy a csípések gyakoriságáról küld adatot az applikáción keresztül. Minden beküldésről kap visszaigazolást arról, hogy a szakértő véleménye alapján a beküldött szúnyog melyik fajhoz tartozik

– írják az ELTE kutatói Szúnyogmonitor oldalukon. 

A minta 22 európai ország 70-80 kutatójához jut el, legalább négy személy végzi a fajmeghatározást, amit kiértékelés után megkap a beküldő. 

A felhívás most azért aktuális, mert a bőséges csapadékos időszak utáni felmelegedés kedvez a szúnyoglárvák kikelésének.

A lapnak nyilatkozó biológus elmondása szerint az inváziós fajok strapabíróbbak, kánikulában aktívabbak a hazai szúnyogoknál.

Az utóbbi években ha kánikulában sikerül szúnyogot fognunk, azok mind idegenhonos fajokhoz tartoznak

– emelte ki dr. Kurucz Kornélia, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa. A szakértő elmondása szerint bizonyos kórokozók csak adott szúnyogfajban tudnak terjedni, ezért egy lokális járvány kialakulása csak a kettő együttes jelenlétével valósulhat meg. Az utóbbi évek aggasztó fordulata, hogy három inváziós szúnyogfaj már megérkezett hazánkba. Ha egy trópusi betegségben szenvedő embert a kórokozót terjeszteni képes szúnyog csípi meg, az már indukálhat egy járványt. A veszélyes szúnyogfajok pedig előszeretettel fészkelnek emberek közelében, ezért a megtalált telephelyeiket célszerű mielőbb elpusztítani – figyelmeztetnek a kutatók. 

(Borítókép: Aedes Albopictus. Fotó: Wikipedia)