Ursula von der Leyen Budapesten: Előreléptünk, de további munkára van szükség

D MTI20220509001
2022.05.09. 19:31
Az Európai Bizottság elnöke munkavacsora keretében tárgyalt a Karmelita kolostorban a magyar kormányfővel.

Hétfő délután jelentette be az Európai Bizottság elnökének szóvivője, Eric Mamer, hogy Ursula von der Leyen még ma Budapestre érkezik, hogy Orbán Viktorral az európai biztonságról és az energiaellátásról tárgyaljon.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Európai Bizottság elnöke a Karmelita kolostorban, munkavacsora keretében egyeztet Orbán Viktorral.

Gulyás Gergely és Szijjártó Péter is ott van a tárgyaláson

A találkozón elhangzottakról egyelőre nincs információ, de a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képekből kiderül, hogy Ursula von der Leyen megérkezett Magyarországra. A fotókon az uniós testület elnöke és a magyar kormányfő mellett feltűnik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára.

Az Oroszország elleni hatodik uniós szankciós csomag már az olajembargót is tartalmazza, de a magyar kormány részéről többször jelezték, hogy a tervezet ilyen formában elfogadhatatlan – erről itt írtunk bővebben.

Ursula von der Leyen: Előreléptünk, de további munkára van szükség

Ursula von der Leyen Twitteren foglalta össze röviden a tárgyalást. Az Európai Bizottság elnöke szerint a megbeszélés Orbán Viktorral segítette tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket.

Előreléptünk, de további munkára van szükség.

Az uniós vezető azt is bejelentette, hogy videokonferenciát hív össze a regionális szereplőkkel az együttműködés erősítése érdekében az olajinfrastruktúrával összefüggésben.

(Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én.  Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)