Idén sem szállnak vízre a BKV-hajók

2022.05.09. 09:16
Továbbra sem közlekedhetünk komppal a fővárosban, miután 2021 után 2022-ben újra szüneteltetik a hivatásforgalmi hajózást. Ugyan az üzemeltetői tender bizakodásra adott okot, a megállapodást végül nem írták alá.

Csupán egyetlen komp fog közlekedni a fővárosban, miután a BKV 2022-ben csak a Csepel-Királyerdő és Soroksár, Molnár-sziget között közlekedő révvel számol, amely így is 44 millió forintos veszteséget termel évente – írta a Népszava. Sem a BKV, sem a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) üzleti terve nem tartalmaz kishajózást idén. 

A fővárosi közösségi közlekedési bevételek csökkenése, valamint a kormányzati elvonások miatt az önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan továbbra sem tudja biztosítani a fővárosi hajózási tevékenység üzemeltetéséhez szükséges fedezetet, így a BKV által nyújtott hivatásforgalmi hajózás szüneteltetése a 2021. év után a 2022. évben is folytatódni fog

– indokolták a vízi közlekedés hiányát. Pedig a lap szerint tavaly ősszel a közlekedési cég még úgy látta, hogy „megteremtődött egy minőségi és gazdaságosan működtethető szolgáltatás alapja”, miután a nyár végén sikeresen lezárult üzemeltetői tender bizakodásra adott okot.

Nem elég, hogy a nyertes Magyar Kikötő Zrt. a becsült árnál olcsóbban vállalta volna az utasok szállítását a Rómaifürdő és a Kopaszi-gát között, de ezenfelül a kikötők üzemeltetése és a vízi járművek esetleges javítása is a feladatkörébe tartozott volna. Azonban a megállapodást végül nem írták alá, és az ügyben a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódott kartellgyanúra hivatkozva.