Születésnapján búcsúzik az államfői széktől Áder János

DSC1812
2022.05.09. 10:50
Kétszer ötéves ciklusát követően május 9-én fejezi be államfői pályafutását Áder János. Május 10-től már hivatalosan is Novák Katalin lesz Magyarország köztársasági elnöke, aki egyben kétszeres rekorder: az első női és a legfiatalabb államfő lesz egyben.

Ma ünnepli 63. születésnapját Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, aki éppen ma búcsúzik az államfői tisztségtől, mandátuma ugyanis május 10-én, kedden jár le.

Áder János Schmitt Pál lemondása után 2012 áprilisában a Fidesz–KDNP pártszövetség ajánlásával lett az egyetlen államfőjelölt, majd az Országgyűlés 262 szavazattal köztársasági elnökké is választotta. Öt évvel később, 2017 márciusában 131 szavazattal választották újra, kihívója ekkor a baloldali pártok által jelölt Majtényi László volt, aki 39 szavazatot kapott.

Áder János nemrég a Magyar Nemzetnek adott interjúban felidézte, hogy már a 2012-es megválasztásakor „a magyar érdekek és értékek képviseletére” vállalkozott.

Visszatekintve az elmúlt tíz esztendőre, a magam és kollégáim nevében is nyugodt szívvel mondhatom, hogy ezt a vállalást teljesítettük

– mondta a lapnak a leköszönő köztársasági elnök, aki kijelentését számokkal is megpróbálta alátámasztani:

  • Törvényt összesen 37-szer vétózott meg, ebből huszonnyolcat az első ciklusban, míg kilencet a másodikban.
  • Nyolc esetben fordult továbbá az Alkotmánybírósághoz, 2012–2017 között öt alkalommal, az azt következő időszakban pedig háromszor.

Mint ismert, két ciklus után nem lehet újra jelölni a köztársági elnököt, Áder János szerint ez „rendben is van így”. Úgy tervezi ugyanakkor, hogy aktív nyugdíjas lesz, folytatja többek között az alapítványi munkáit, és a podcastok gyártását sem hagyja abba.

Novák Katalin költözik a Sándor-palotába

Orbán Viktor miniszterelnök először december 21-én egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli Áder János utódjának. A jelölés február végén a kellő számú képviselő támogató aláírásával hivatalossá is vált, majd a korábbi családokért felelős tárca nélküli minisztert március 10-én államfővé választották. Novák Katalin ezzel a rendszerváltás utáni Magyarország első női államfője, aki az eddigi legfiatalabb köztársasági elnök is egyben. Beiktatása május 10-én, kedden lesz. A Novák Katalinnal készült interjúnkat itt, a róla készült portrénkat pedig ide kattintva érheti el.

(Borítókép: Áder János köztársasági elnök. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)