Átadták a félmilliárd forintból elkészült zöld vadászházat Gúthon

DEBRE20220510001
2022.05.10. 21:22
Semjén Zsolt a fenntartható vadászat és erdőgazdálkodás fontosságáról beszélt az átadó ünnepségen.

Semjén Zsolt fontosnak nevezte, hogy minél többen keressék fel az erdőket, mert mindenkinek nagy szüksége van „az Isten által alkotott természetre”. A politikus megfogalmazása szerint a felújított gúthi Zöldház építészeti remekmű – idézte az MTI a KDNP-s politikus átadó ünnepségen elmondott szavait.

Fenntartható vadászat nélkül nincs sem fenntartható erdőgazdálkodás, sem fenntartható agrárgazdálkodás, nincs vadgazdálkodás és nincs természetvédelem sem

– emelte ki. 

Beszédében kitért a tavalyi vadászati világkiállításra, amely szerinte a XXI. századi Magyarország legnagyobb rendezvénye volt. A kiállításhoz kapcsolódó adatokról is beszélt: az 1500 programot több mint 1,6 millió ember kereste fel, csak a Hungexpo területén rendezett kiállításra 640 ezren látogattak el.

Nagy István agrárminiszter az állami erdőgazdaságok fejlesztéseit ismertette, kiemelve, hogy a korábbi időszakokban soha nem látott nagyságrendű fejlesztéseket hajtottak végre a társaságok, 27 milliárd forint erdei turisztikai fejlesztést valósítottak meg, amelyek nyomán magas színvonalú erdei turisztikai szálláshelyek és egyéb, a kilátótól a kisvasutakig terjedő attrakciók jöttek létre.

A magyar állami erdészeteknek, köztük a Gúthi Erdészetnek is jelentős feladata van abban, hogyan ragad át a természetközeliség az emberre, aki egyre messzebb él a vidéktől. Ugyanakkor a koronavírus-járvány megmutatta, mennyire szükségük van az embereknek arra, hogy a természetbe menjenek – fűzte hozzá.

Az erdő mindig más arcát mutatja: este, reggel, télen, nyáron, napsütésben, eső előtt, folyamatosan énekel az erdő, vagy a madarak hangját, vagy a fák susogását lehet hallani, és aki egyszer elmegy oda, talán otthon, a városban is kevésbé töri le az ágakat vagy dobja el a szemetet

– fogalmazott a miniszter. Fontosnak nevezte a természetközeliség jótékony hatását azért is, hogy az erdészetek erősítsék az erdők jóléti szerepét.

Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője is az erdők megnyitását szorgalmazta. Utalt arra, hogy a Nyírerdőnél az első lépés megtörtént, amikor húsvétkor megnyitották az első erdei turisztikai útvonalat, és ezt szerinte többnek is kell követnie.

A gúthi vadászház 568 millió forintból újult meg, a beruházást a Nyírerdő Zrt. saját forrásból finanszírozta

– ismertette Szalacsi Árpád, a cég vezérigazgatója.

A helyi védelem alatt álló épület a két és fél évig tartó beruházás során külső megjelenését megtartva belül teljesen megújult. Korszerűsítették a gépészetet, a konyhát, az öt szobában és két apartmanban pedig egyszerre tizennégy vendéget tudnak fogadni színvonalas körülmények között  mondta.

(Borítókép: A Zöldház néven ismert felújított gúthi vadászház átadása Nyíradony térségében 2022. május 10-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)