Riasztást adtak ki, jön a kánikula – követni is nehéz, ami ránk vár

D  VG20210514015
2022.05.10. 15:50
Kedd délutánra a nappal képződő gomolyfelhők összeesnek, az éjszaka második felében fátyolfelhők sodródnak fölénk – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az előrejelzés szerint az éjszaka első felében még előfordulhat néhány zápor, utána viszont csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között alakul. A homokhátságokon és az északi völgyekben ennél hidegebb is lehet.

szerda hajnal
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerda délelőtt a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható, csapadék azonban nem valószínű. A nyugati, délnyugati szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint ma napközben a déli országrészben a legkedvezőbbek a feltételek zivatarok képződésére, észak felé haladva csökken a kialakulásuk esélye, de teljesen kizárni nem lehet. Az erősebb cellákban intenzív csapadék és viharos, akár óránkénti 70 kilométert is elérő széllökések várhatók. Az apró szemű jégeső sem kizárt egyes területeken. Estére azonban jelentősen csökken a csapadékhajlam. Emiatt az ország nagy részére riasztást adtak ki, ami még jelenleg is érvényben van.

riasztás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A riasztás mellett a figyelmeztető jelzés is érvényben van, amely 14 megyét érint.

figyelmeztetés
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

(Borítókép: Szivárvány az elvonuló zivatar után Nagykanizsa felett 2021. május 14-én. Fotó: Varga György / MTI)