Csökkent a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2022.05.10. 11:38
Az NNK mérései szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban jelentősen csökkent.

Markánsan csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján.

Azt írták: a 18. héten az országos átlagot tekintve jelentős csökkenést mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

A városok döntő többségében – 16 mintavételi helyen – csökkenő tendencia jellemző, míg Békéscsabán, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán stagnálás tapasztalható. Emelkedés egyedül Szekszárd esetében figyelhető meg.

A tájékoztatás szerint a mért koncentráció 13 városban mérsékelt, 9 településen az emelkedett kategóriába esik.

Legutóbb múlt héten közölt adatokat az NNK a szennyvízben mért örökítőanyag-koncentrációról. A vizsgált városok többségét stagnálás jellemezte. Emelkedés egyik településen sem volt, csökkenést Békéscsabán, a budapesti agglomerációs településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) és Egerben tapasztaltak.

Arról, hogy miként történik a szennyvízből a mintavétel, és hogyan dolgozzák fel a begyűjtött mintákat, az Index is beszámolt. Írtunk arról is, milyen más vírusok vannak még jelen a szennyvízben.