Megnézhetjük online, mennyi kell még, hogy bukjuk a jogsit

2022.05.10. 16:45
Ügyfélkapuval, telefonos kóddal, videós és eSzemélyivel történő azonosítás után lesznek díjmentesen elérhetők az adatok.

A Belügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében írt arról, hogyan lehet elérni a díj- és illetékmentes adatszolgáltatást az interneten keresztül. 

A személyhez kötött lekérdezést központi azonosítás után lehet megkezdeni ügyfélkapus belépéssel vagy telefonos azonosító kóddal, eSzemélyi-okmánnyal, videótechnológián keresztül tudjuk igazolni magunkat. 

A lekérdezéshez a Magyarország.hu oldalon a Közigazgatás, Jog témacsoporton belül az Adatkezelés, adatszolgáltatás felületet kell kiválasztani, majd ott a Tájékoztatás a közúti közlekedési előéleti pontokról ügytípust kell kiválasztani. Ezután szükséges az elektronikus azonosítás, majd az Ügyintézés indítása gomb megnyomásával az eredmény azonnal megjelenik. Az ügyintézés illeték- és díjmentes.

A lekérdezési felület ezen a linken közvetlenül is elérhető

Az adatkérés eredményeként elérhetővé válnak az aktuálisan nyilvántartott közúti közlekedési előéleti pontok, valamint a nyilvántartás szerinti összpontszám alapjául szolgáló cselekmények és a kiszabott pontadatok.

A nyilvántartás tartalmazza az előéleti pontok elévülési idejét is. Az előéleti pontokat a szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától számított legfeljebb három évig lehet a pontok összesítésénél figyelembe venni. Ha a járművezető előéleti pontjai elérik vagy meghaladják a 18-at, az illetékes járási hivatal visszavonja a vezetői engedélyt.

A 18 pont elérése előtt van lehetőség a pontok csökkentésére önkéntes utánképzésen való részvétellel, amelynek sikeres elvégzése napján a nyilvántartott pontok száma 13 pontig kilenc ponttal, 14–17 pont között hat ponttal csökken – írta közleményében a tárca.