Hatalmas a rendőrhiány, egy járőr szerint felkészítés nélkül küldik utcára az újoncokat

2022.05.10. 12:53
Nagyon nagy arányban visszaesett azoknak a fiataloknak száma, akik rendőrnek készülnek Magyarországon. A két évig tartó tiszthelyettesi technikumi képzésre idén már csak 460-an jelentkeztek. Hivatalos adatok szerint a hivatásos állomány pozícióinak körülbelül tíz százaléka, vagyis körülbelül négyezer pozíció betöltetlen.

Legalább négyezer rendőri állás lehet betöltetlen Magyarországon, a rendőrség hivatásos állományának telítettsége ugyanis 90,3 százalékos, azaz a 36-37 ezer fős létszám ideális esetben akár 40-41 ezerre is duzzadhatna – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rtl.hu-nak elküldött adataiból. 

A következő években várhatóan még nagyobb lesz a hiány, a portál információi szerint ugyanis ismét csökkent azoknak a száma, akik tiszthelyettesi technikumba jelentkeztek. Tavaly még 592-en végezték volna el ezt a kétéves képzést, idén viszont már csak 460-an adták be felvételi kérelmüket. 2014-ben még 3060-an jelentkeztek, 2018-ban 1715-en, 2019-ben pedig 880-an.

Az utánpótlás biztosítását segíti ugyanakkor, hogy nemcsak a kétéves technikumi képzésre lehet jelentkezni, hanem egy sokkal rövidebb, 10 hónapig tartó járőrképzésre is. Erre 2021-ben 1282-en jelentkeztek összesen (áprilisban, szeptemberben és novemberben indultak a tanfolyamok), idén csak áprilisban 198 diák kezdte el a képzést.

Ezek az adatok azonban csak a jelentkezők számát mutatják, minden harmadik fiatal ugyanis elbukik az alkalmassági vizsgán.

Felkészítés nélkül is „maradéktalanul el tudják látni” a feladatukat

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség ezzel az állománnyal is „maradéktalanul el tudja látni” a feladatait, a szakszervezeti vezetők szerint azonban ez csak úgy lehetséges, hogy a rendőrök sok túlórát vállalnak, valamint rendszeresen az otthonuktól távol is dolgoznak.

Budapesten például a szolgálatban lévők jelentős része vidéki

– mondta a portálnak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára.

Az egyik nyilatkozó, egy 28 éves járőr elmondta, hogy elvégzett egy tíz hónapos képzést három éve, mert szeretett volna rendőr lenni. Lakhatási támogatást ígértek, szakmai képzéseket, előmenetelt, iskolákat. Ebből az lett, hogy egy gyorstalpalón elmondták, hogyan kell intézkedni, volt néhány gyakorlat, a jogszabályok,

majd kiraktak gyakorlatilag nulla tudással dolgozni. Nem voltam felkészítve szinte semmire sem, ami az utcán van.

Őt már szinte rögtön a munkába állása után kellemetlenségek érték. Ahogy elmondta, az első pofon az volt, hogy szinte senki sem oda szerelhetett fel, ahova szeretett volna. Aztán közölték, hogy ne is álmodjon arról, hogy mehet oda, ahol lakik. Ő például a lakóhelyétől kétszáz kilométerre dolgozik, alig tud hazamenni. Ha nemet mondott volna, vissza kellett volna fizetnie a képzési díjat.

A rendőröknek egyébként szigorú életviteli előírásoknak is meg kell felelniük, ráadásul munkahelyükön is figyelik őket, hogy a jogszabályoknak megfelelően dolgoznak-e.

Rengeteg az ellenőrzés, állandóan követnek, néznek minket, hogy betartunk-e minden egyes előírást, mert ha nem, akkor fegyelmit kapunk, és lehúznak minket a teljesítményértékelésen

− közölte.