Jakab Péter: Megadtuk a Fidesznek az esélyt, hogy kiválassza a számára optimális miniszterelnök-jelöltet

20220217162440 PAP 3768
2022.05.11. 12:44 Módosítva: 2022.05.11. 12:44
Jakab Péter úgy látja, nem biztos, hogy őt utasították el a választók, hanem az összefogás arcát. A Jobbik elnöke szerint át kell gondolni a konstrukciót és az összefogás mélységét is.

„Lehet, hogy nem Jakab Péterre mondtak nemet a választók április 3-án, hanem az összefogás arcára és emblematikus szereplőjére. Lehet, hogy ő bizonytalanította el a vidéki választókat” – vélekedett Jakab Péter egy interjúban.

A Jobbik vezetője arra emlékeztetett, hogy az előválasztásnak volt egy olyan fázisa, amikor a közvélemény-kutatók őt tartották esélyesnek, „aztán Márki-Zay Péter valahogy egy hónap alatt a semmiből az élre tört, és bejelentette, hogy leváltotta az ellenzéket, mi, jobbikosok pedig árulók vagyunk, mert képesek voltunk összefogni a kormányváltás érdekében”.

Jakab Péter a Telexnek a saját felelősségére vonatkozó kérdésre így fogalmazott:

Nekem főképp akkor lett volna felelősségem, ha nem vagyok képes a Jobbikot összefogás-kompatibilissé tenni. Ha harmadik utas politikát követtünk volna, akkor most joggal verhetnék el a port a Jobbikon, hogy nem voltunk hajlandók összefogni, és akkor joggal merülhetne fel a mi felelősségünk is.

Jakab Péter szerint hibákat lehet keresni és találni, és lehet, ha túl szélesre nyitják az előválasztás ajtaját, akkor a végén a Fidesz jön be rajta.

És itt most nem fideszesezek senkit, de azzal, hogy lehetővé tettük, hogy szabad versenyben dőljön el, hogy ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, megadtuk a Fidesznek azt az esélyt, hogy ő válassza ki a számára legoptimálisabb miniszterelnök-jelöltet

– mondja a pártelnök.

A politikus szerint lehet, hogy a konstrukció nem volt jó, lehet, hogy az előválasztás szabályrendszerén változtatni kell. Hozzátette: „Lehet, hogy nekem többet kellett volna a Jobbik építésével foglalkoznom, hogy meg tudjuk szólítani a vidéki szavazókat.”

Az EP-választáson a sokszínűségre kell helyezni a hangsúlyt

Az összefogás jövőjéről elmondta, „a konstrukciót és az összefogás mélységét át kell gondolni, és lehet, hogy a választásokhoz kell igazítani. Az EP-választáson inkább a sokszínűségre kell helyezni a hangsúlyt, az azt követő önkormányzati választáson pedig ismét az egységre”, de azt nem jelentette ki, hogy a Jobbik önállóan fog indulni a 2024-es EP-választáson.

Jakab Péter a Jobbikon belüli zaklatási ügyről kifejtette, hogy szeretné tudni az igazságot, de ő nem nyomozóhatóság, és „legalább rendőrségi feljelentést tehettek volna már másnap. De nem ez történt, hanem vártak öt hónapot, és utána egy etikai beadványban fordultak a Jobbik etikai bizottságához, ami nem egy nyomozóhatóság, hogy ebben a kérdésben igazságot tegyen”.

De én azt nem tudom elfogadni, hogy a Gyuri azt mondja, decemberben azért nem fordult a hatósághoz, mert nem akart a pártnak ebből hátrányt okozni a kampányban. A tisztújítás előtt két héttel mégis megtette.

A pártelnök szerint Szilágyi György annyit említett „pár nappal vagy héttel később, hogy volt valamiféle közeledés az ő barátnőjéhez. De most könyörgöm, a közeledés az milyen jogi kategória?”. Jakab Péter leszögezte, ha bebizonyosodik, hogy volt erőszak, „akkor vége a dalnak”, nemi erőszakot elkövető embernek egészséges közösségben nincs helye.

A Jobbik szombaton újraválasztott vezetőjének óriási szívfájdalma, hogy az egyetlen választókerületben, amit Budapesten az ellenzék elveszített, pont jobbikos induló volt, de valószínűleg már nem Szilágyi Györggyel kell javítani. Jakab Péter elárulta, az a baj, hogy párttársa „belső levelezést szivárogtat ki Varga-Damm Andrea felé”, aki korábban volt a képviselőjük, de most „finoman szólva sem barátja a Jobbiknak”.

(Borítókép: Jakab Péter 2022. február 17-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)