Megjelent a madárinfluenza Szabolcsban, 94 ezer kacsát leölnek

GettyImages-1230567344
2022.05.12. 15:57
Terjedni kezdett a madárinfluenza egy Nyírbátorban található, 93 800 pecsenyekacsát számláló állományban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megkezdte az állomány felszámolását.

A Nébih már két nappal ezelőtt is beszámolt arról, hogy Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében terjedni kezdett a madárinfluenza. Most az ország teljesen más részéről jelentették ugyanezt.

A Nébih laboratóriumában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban azonosították a magas patogenitású (vagyis nagy fertőzőképességű, az emberekre is veszélyes) madárinfluenza-vírus jelenlétét. Az érintett, több mint 93 ezer darabos pecsenyekacsa-állományban az állatok megemelkedett elhullása és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza lehetséges megjelenésére. A vírus terjedése miatt 

a teljes madártelepet felszámolják.

Életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások

Az állategészségügyi szakemberek a fertőzött gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében – újabb kitörések következtében – tovább bővültek a korábban kijelölt, korlátozás alatt álló területek.

A NÉBIH szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei új eset is jelzi, hogy az ország bármely részén megjelenhet A MADÁRINFLUENZA.

Emiatt ismételten felhívják az állattartók figyelmét, hogy csakis az előírások szigorú betartásával csökkenthető annak az esélye, hogy baromfiállományuk vadmadarakkal érintkezzen, és megfertőződjön a vírussal. Kiemelten fontos, hogy az állatokat zártan etessék és itassák, valamint a takarmányt és az almot lefedve tárolják, az ország magas kockázatú területein pedig továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt, szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak – írta az állami szerv

(Borítókép: Alain Pitton / NurPhoto / Getty Images)