Nemzetközi katonai gyakorlat volt Magyarországon, a cél a teljes műveleti készenlét

D  MJ20220512013
2022.05.12. 21:13
A Black Swan 2022 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját, szakmai napját tartották meg Szolnokon, a Helikopter Bázison.

Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője a helyszínen elmondta: a gyakorlaton Magyarország vezetésével valamennyi R-SOCC (regionális különleges műveleti komponensparancsnokság) partnerország, így

Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia katonái hajtottak végre feladatokat.

Továbbá részt vettek katonák Csehországból, Lengyelországból, Romániából és az Egyesült Államokból is.

A teljes készenlét a cél

Tavaly elérték a „kezdeti műveleti képességet”. A mostani gyakorlat célja a tudás elmélyítése, és hogy 2024 végére elérjék a teljes műveleti készenlétet, és 2025-től már készenléti szolgálatba léphessenek.

A Magyarország, Szlovákia és Szlovénia területén 12 napon át zajló gyakorlaton több mint 40 különleges műveleti feladatot végrehajtó 715 katona vett részt kilenc nemzetből.

A gyakorlat helyszínei Magyarország katonai területeire koncentrálódtak:

  • Szolnokon,
  • Újdörögdön,
  • Táborfalván,
  • Szentesen,
  • Várpalotán,
  • Csobánkán,
  • Ócsán
  • és Hajdúhadházon.

A vezérőrnagy hozzátette: a gyakorlaton tizenhárom civil területen hajtottak végre műveleteket. Hozzátartozik a képességépítéshez, hogy a gyakorlóterek mellett

civil, valós környezetben is gyakorolhattak a katonák.

Az R-SOCC Szolnokon egy magyar vezetésű nemzetközi törzset állított fel, és onnan vezeti a műveleteket. A végrehajtásban a Magyar Honvédség 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái, más alakulatok és vezető egységek is jelentős szerepet vállalnak. A Terrorelhárítási Központ (TEK) állományát is bevonták a gyakorlatba.

Zárógyakorlat a nyilvánosság előtt

A gyakorlat záróeseményén a „taktikai házban”, valamint a lőtéren tartottak bemutatót, valamint sérültellátást és ejtőernyős ugrást tekinthettek meg a jelenlévők.

Az ejtőernyős ugrásnál a katonák fekete karszalagot viseltek Gál Szabolcs főtörzsőrmester, a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának világbajnoka, a szolnoki helikopterbázis katonája előtti tisztelgés jeleként. Gál Szabolcs április végén szenvedett balesetet gyakorlatozás közben, amit nem élt túl.

Az eseményen mások mellett jelen volt Rob Stephenson, a NATO nemzetközi különleges műveleti parancsnokság helyettes vezetője – írja az MTI.

(Borítókép:  Sikorsky UH-60 Black Hawk típusú katonai helikopter a Black Swan 2022 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóján a szolnoki Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison 2022. május 12-én.  Fotó:  Mészáros János / MTI)