Orbán Viktor: A vallásszabadság szent és sérthetetlen

D MTI20220512001
2022.05.12. 17:42
Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte, II. Efrém Ignác egyike volt azon keleti keresztény egyházi méltóságoknak, akik levélben kérték Orbán Viktort, hogy akadályozza meg az Európai Bizottság tervét, amely Kirillt, Oroszország pátriárkáját EU-szankciós listára helyezné.

Az orosz ortodox egyháznak világszerte 160 millió híve és negyvenezer papja van.

A szír pátriárka az egyeztetésen úgy vélekedett,

egy keresztény egyházi vezető szankciós listára helyezése olyan precedenst teremtene, ami összezavarná keresztény hívek millióit.

Orbán Viktor megismételte: Magyarország nem támogatja, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel a szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami szent és sérthetetlen.

II. Efrém Ignác köszönetet mondott a miniszterelnöknek és a magyar népnek a szükséget szenvedő keresztény közösségek folyamatos támogatásáért – írja az MTI.

Az orosz–ukrán háborúról szóló csütörtöki percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök [j] fogadja II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát a Karmelita kolostorban 2022. május 12-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)