„Úgy húztak minket, mint a kutyákat” – tévedésből vették őrizetbe a kiskorúakat

2022.05.12. 06:10
Rosszkor voltak rossz helyen. Semmi közük nem volt a bűncselekményhez, mégis 72 órát töltött négy kamasz rablás gyanúja miatt egy cellában. Két éve történt az eset, a Magyar Helsinki Bizottság segítségével viszont most pert indítottak a rendőrség ellen, bocsánatkérést és sérelemdíjat várnak.

Egy békásmegyeri üzletsoron a közeli HÉV felé sétáltak a fiatalok, nem messze pedig egy szintén négyfős társaság késsel fenyegetett és megvert egy férfit, majd 80 ezer forintot vett el tőle.

Gergő és Bálint alig múlt 15 éves, amikor 72 órát őrizetben kellett tölteniük. Rablással gyanúsították őket és még két társukat, egy fiút és egy lányt. A történteket azóta sem felejtették el. A rendőrség összekeverhette a két társaságot.

Miután ránk tették a bilincset, egy vezetőszárat rákötöttek, és úgy húztak minket, mint a kutyákat. Kérdeztem, hogy miért visznek be, vagy hogy mit csináltam, és hogy hagyjanak békén. Azt mondták, hogy pontosan jól tudom, hogy most miért visznek be. Semmi konkrét választ nem kaptunk az egész bentlétünk alatt, bármit kérdeztünk

– mesélte Gergő RTL Klub Híradójának. Az egyik fiú apja szerint a nyomozati anyagban 30-50 év közötti, erős testalkatú támadókat említenek.

Férfiakról van szó, akik borostásak, akiken látszik, hogy mennyi idősek. Ennek ellenére a nyomozók úgy dolgoztak, hogy elsikkadtak a részletek

– fogalmazott Fogarassy András. Az édesapa szerint az eljárás még három hónapig tartott azután, hogy kiengedték a gyerekeket az őrizetből. Azóta megszüntette a nyomozást a rendőrség.

A Magyar Helsinki Bizottság segítségével a négy fiatalból kettő most személyiségi jogi pert indított a rendőrség ellen a „jogsértő fogvatartásukért és megszégyenítő megbilincselésük” miatt.

Azt szeretnénk, hogy egyrészt a rendőrség kérjen bocsánatot, másrészt pedig ezekért a sérelmekért kompenzálja a felpereseket, fizessen sérelemdíjat

– mondta Fazekas Tamás ügyvéd, aki szerint a rendőrség több bizonyítékot is figyelmen kívül hagyott az ügyben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság annyit közölt, hogy a jogszabályoknak megfelelően „bilincset kizárólag akkor használtak, amikor a fiatalokat a fogdába szállították”. Illetve azért kellett őrizetbe venni őket, mert fennállt például a szökés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye.