A sztriptízshow kora lejárt, feltámad a debreceni Aranybika

D ATI20210506022
2022.05.13. 16:21 Módosítva: 2022.05.13. 16:22
A legendás szálloda műemléki rekonstrukciója a cívisváros lakosságának bevonásával zajlik, a bírálóbizottság tagja a város polgármestere és főépítésze is.

Betartva az újságírás egyik alapszabályát, ezúttal is törekszünk arra, hogy ne privatizáljunk a hírműfajban. Van itt azonban egy kis bökkenő, mégpedig az, hogy ezúttal a híres-hírhedt debreceni Aranybika szállóról lesz szó, amiről nemcsak a kálvinista Róma lakóinak, hanem országszerte sokaknak vannak beivódott emlékei.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint megannyi internetes mementó az épületről és környékéről, amelyek közül íme, most bemutatunk egyet:

E sorok írója például a nyolcvanas évek végén járt utoljára a fénykorát élő Aranybikában, amikor is a csodás hangú énekes, Cserháti Zsuzsa volt a fő attrakció a szálloda bárjában, fellépését pedig kísérőműsorként éjféltájt egy akkoriban a kor közízlését erősen feszegető sztriptízshow követte.

Időközben azonban eltelt néhány évtized, és a közelmúltban az Indexen beszámoltunk arról, hogy idén megindulhat a Bika ikonikus épületének korszerűsítése, az oktatási feladatokat is ellátó új szárny műemléki rekonstrukciója és felújítása. 

A legfrissebb információk szerint nyílt, 

országos építészeti tervpályázatot hirdet a Mathias Corvinus Collegium a debreceni Aranybika Szálló felújítására és új oktatási központ létrehozására

– erről adott hírt az Építészfórum.

Az online portál információi szerint a nyertes pályamű kihirdetésére már az idei nyár végén sor kerülhet, a tervek elbírálását egy szakmai zsűri végzi majd. A pályázatra 2022. július 15-ig lehet benyújtani a pályaműveket.

Az Aranybika épülettömbje tehát rövidesen megújulhat, az 1976-ban emelt, mára leromlott állapotú szárnyat elbontják, a helyén az MCC oktatási és tehetséggondozási programjának otthont adó új épületrész állhat majd, hogy aztán megtörténjen az Aranybika műemléki rekonstrukciója és felújítása. 

A program a debreceniek bevonásával zajlik, a bírálóbizottság tagja lesz a város polgármestere és főépítésze is.

(Borítókép: Az Aranybika szálló Debrecenben 2021. május 6-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)