Itt vannak az új Orbán-kormány miniszterei

image 6483441 (13)
2022.05.13. 13:25
Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiban kifejtette, hogy a veszélyek évtizede áll előttünk; háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, komoly energiaválság jelei mutatkoznak, megpróbáltatások előtt állnak az európai gazdaságok, és a járványok korából sem lábaltunk még ki.

„Április 3-án az emberek világos döntést hoztak: elvárják az ország vezetőitől, hogy ezekkel a veszélyekkel szemben megvédjék őket, megvédjék Magyarországot. Ki kell maradni a háborúból, és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse elért eredményeit. Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat tudjon adni. Orbán Viktor ennek a logikának megfelelően alakította ki a kormány szerkezetét, és a kormányt vezető személyeket is ez alapján választotta ki” – idézi az MTI a sajtófőnököt.

 • Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd.
 • Az Agrárminisztériumot Nagy István,
 • a Belügyminisztériumot Pintér Sándor,
 • az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János,
 • a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf,
 • az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd.
 • Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost,
 • a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert,
 • a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt,
 • a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel.
 • A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály,
 • a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti.
 • Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként,
 • Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

Dömötör Csaba a kabinetiroda parlamenti államtitkára a névsor nyilvánosságra hozatala után nem sokkal közleményt adott ki, amely szerint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak majd, felügyeletüket pedig Papp Károly látja majd el államtitkári rangban. „A szerkezeti változás hatékonyan segíti majd a kormányfőt abban, hogy minden fórumon érvényesítse a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékot” – fogalmaz a közleményben.

Mint írja, a miniszterelnök munkaszervezetének erősítése megfelel a nemzetközi gyakorlatoknak is, a nemzetbiztonsági szolgálatok számos uniós országban tartoznak a kormányfők és a kancelláriaminisztériumok szervezeti rendjébe.

A nemzetbiztonsági szolgálatok hatásköreit és működési rendjét a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló sarkalatos törvény továbbra is szigorúan meghatározza.

Novák Katalin, a rendszerváltás utáni Magyarország első női államfője, aki egyben az eddigi legfiatalabb köztársasági elnök is, május 10-én kezdte meg munkáját, miután március 10-én Országgyűlés megválasztotta. Beiktatása május 14-én, szombaton lesz – az eseményt a kormány kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánította. A program a Kálvin téri református templomban kezdődik istentisztelettel, majd a Kossuth Lajos téren tartják a beiktatási ceremóniát, valamint nyílt napot tartanak a Sándor-palotában. A sandorpalota.hu oldalán olvasható meghívó szerint a beiktatási ceremónián fellépnek Balázs János és Kádár Viktória zongoraművészek, Rúzsa Magdolna énekesnő, a Honvéd Táncegyüttes és az Angelica leánykar.

Orbán Viktor május 16-án, hétfőn fogja hivatalosan is – ötödszörre – miniszterelnöknek választani az Országgyűlés. 

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index) • Tippek
 • Bankszámla