Publicus: A magyarok negyede szerint Oroszország csak védekezik

DBZOL20220430026
2022.05.13. 08:19
A friss kutatásból kiderült, egyre kevesebb magyar gondolja agresszornak Putyint, a szankciókat pedig nem támogatják, ha az az itthoni energiaárak növekedéséhez vezet.

A Publicus Intézet március elején végzett közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy a magyar lakosság 64 százaléka gondolta az orosz offenzívát agressziónak, a hónap végén 58, mostanra 56 százalékra csökkent az így vélekedők aránya. A megkérdezettek 25 százaléka szerint Putyin csak védekezésből indított hadműveletet Ukrajna ellen – idézi a Népszava a felmérés eredményeit. 

Az is kiderült, hogy hazánkban azok száma 60-ról 66 százalékra nőtt, akik szerint a magyar kormány jól reagált a szomszédunkban kirobbant háborúra. Arra a kérdésre, hogy támogatják-e az Oroszországgal szembeni szankciókat, ha az magasabb energiaárakhoz vezet itthon, 72 százalékuk nemmel felelt. A kormánypártiak 6 százalékát nem lehet meggyőzni ezzel kapcsolatban, az ellenzéki gondolkodásúak 61 százaléka azonban hajlandó lenne némi pluszteherre, ha az az orosz hadsereg meghátrálásához vezetne. 

A nyugati értékrendhez a magyarok túlnyomó többsége ragaszkodik és véli úgy, hogy nyugat felé kell törekednie Magyarországnak, mivel hagyományosan a nyugathoz tartozunk. A válaszadók 62 százaléka értett egyet ezzel a kijelentéssel. Kevesen vannak, mindössze 5-18 százalékos az arányuk azoknak, akik szerint inkább Oroszország felé kellene közelednünk, és az Európai Uniótól, valamint az USA-tól távolodni – írja a lap.

(Borítókép: Az Oroszország melletti szimpátiatüntetés résztvevői a belvárosi Szabadság téren 2022. április 30-án. Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)