Börtön helyett uniós pénzeket kap a korrupció miatt elítélt volt polgármester

D  AS20171005003
2022.05.13. 07:41
Több mint 8,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester azóta, hogy 2018-ban 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadása miatt – tudta meg a 24.hu.

A volt polgármester a Magyar Államkincstár szerint gazdálkodással foglalkozik, és többek között területalapú támogatásokat kapott, valamint ipari zöldségnövény-termesztésre és zöldítésre kérelmezett és kapott európai uniós pénzeket.

Balmazújváros egykori városvezetőjét 2018 áprilisában hivatali vesztegetés miatt mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék, amiért 5 év letöltendőt kapott. Veres Margit az ellene hozott jogerős bírósági ítélet ellenére nem vonult börtönbe, mert kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági elnöknek, az Igazságügyi Minisztérium pedig felfüggesztheti a büntetés végrehajtását.

A kegyelmi eljárás során a miniszter által átruházott hatáskörben eljárva a parlamenti államtitkár elrendelheti a büntetés vagy a javítóintézeti nevelés végrehajtásának a köztársasági elnök döntéséig történő elhalasztását vagy félbeszakítását

– olvasható a minisztérium kegyelmi ügyekről szóló tájékoztatójában.

A 24.hu információ szerint Áder János köztársasági elnök csaknem négy év alatt nem hozott döntést Veres Margit kegyelmi ügyében, és utódját, Novák Katalint sem köti semmilyen határidő, hogy elbírálja a volt polgármester kérvényét.

Veres Margit agrárgazdálkodása mellett közvetlenül azután alapított céget, hogy jogerősen elítéltélték. A VMSEVEN Kft.-nek csupán egy alkalmazottja van, ügyvezetője Veres Margit lánya. A fő tevékenységként üzletviteli és egyéb tanácsadással foglalkozó cégnek 2020-ban nagyjából tízmillió forintos bevétele volt. A társaság idén februárban egy Skoda Suberb típusú gépjárművet is lízingelni kezdett, ami után még ötmillió forinttal tartozik a Porsche Finance Zrt.-nek.

(Borítókép: Veres Margit 2017. október 5-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)