Toplistás magyar bűnözőre csaptak le egy angol folyóparton

2022.05.14. 21:36
Két, külföldön bujkáló körözött szökevényt fogott el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egyikük a top 50-es magyar körözési listán is szerepelt, míg a másikat három ország is kereste.

S. Gábor Istvánt a bíróság 2014-ben fegyveres rablás, illetve más bűncselekmények elkövetése miatt 9 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte, ennek letöltését azonban nem kezdte meg. Körözését kiemelten kezelték a hatóságok, felkerült a top 50-es magyar körözési listára is – közölte a rendőrség

A nyomozók úgy vélték, külföldre szökött, ezért nemzetközi és európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene. A szökevénynek nem voltak érvényes magyar iratai, így feltehetően hamis személyazonossággal bujkált. Végül Angliában, East Midlands régióban, a Derwent folyó partján ütöttek rajta a nagy-britanniai Derby rendőrei. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek a brit hatóságok.

A másik körözöttön egy nappal később, 2022. május 12-én ütöttek rajta a szerb rendőrök. P. Zlatkót Belgrádban fogták el.

A horvát–magyar kettős állampolgárságú, 53 éves férfi ellen 2021 szeptemberében adtak ki körözést, miután a bíróság tavaly 6 év szabadságvesztésre ítélte bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás miatt. Büntetését azonban nem kezdte meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya is büntetőeljárást folytatott vele szemben, körözési listáját még a szülőhazája, Horvátország által kiadott elfogatóparancs is tetézte.

A nyomozók felvették a kapcsolatot Horvátország és Szerbia központi célkörözési egységeivel, és végül a szerb fővárosban azonosították a férfi tartózkodási helyét. Elfogása utána őrizetbe vették, kiadatásáról később döntenek.