Megnyílt a Vizek háza a Balatonnál

2022.05.15. 15:10
Az élménypark a tó vízgyűjtő területén, a Siófok-töreki természetvédelmi területen, valamint annak közvetlen szomszédságában található.

A csaknem 150 millió forint uniós támogatással megvalósult beruházás a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. zamárdi telephelyén épült meg – adta hírül a SONLINE Somogy Megyei Hírportál.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult Vizek háza élménypark átadásával Zamárdi település egy bemutatóteremmel és egy vizes játszótérrel gazdagodott, míg Siófok területén a töreki tanösvény négy új pihenőhellyel bővült.

Az élménypark lehetőséget biztosít a Balaton vízgyűjtőjével, az ivóvízellátással és a szennyvízkezeléssel kapcsolatos ismeretek bővítésére és elmélyítésére, valamint az élményszerű tanulásra és kikapcsolódásra. 

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, hogy a DRV vízügyi vállalat komoly társadalmi felelősségvállalásról tett tanúbizonyságot, illetve jelentős szemlélet- és tudatformálásra vállalkozott a projekt megvalósításával. 

Volencsik Zsolt, a DRV Zrt. vezérigazgatója kiemelte: azon dolgoznak, hogy a legszélesebb körben hívják fel a figyelmet arra, hogy mindenki tehet a vizes élőhelyek és a vízbázisaink védelméért. 

Egyelőre iskolás csoportok kiváltsága 

Míg a bemutatóteremben egyebek mellett élményszerű ismeretszerzést támogató installációk, oktatási anyagok, kémikussarok és egy interaktív Balaton-makett kapott helyet, addig a vizes játszótéren a vizes szakma műtárgyait szemléltető játékokat és egy interaktív makettasztalt helyeztek el, illetve a vízszűrők egyes rétegeit bemutató mezítlábas tanösvény, a „víz útja sétány” is várja az érdeklődőket. 

A Vizek házát még csak iskolás csoportok látogathatják, az intézmény a nagyközönség számára később nyitja meg kapuit. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.