A súlyosan allergizáló élelmiszerek kivezetését javasolja az iskolai menzáról egy egyesület

D KOM20170308007
2022.05.15. 09:50
Az Allergéniusz Egyesület a súlyosan allergizáló élelmiszerek iskolai menzáról való kivezetését javasolja. Az egyesület szóvivője szerint az ötlettel már több szervezetet és az Emmi-t is megkeresték.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy januárban egy újpesti iskolában tartott születésnapi tortázás után anafilaxiás sokkot kapott egy 7 éves kisfiú, aki pár órával később életét vesztette. A torta ugyanis mogyorót tartalmazott, amire a kisgyermek súlyosan allergiás volt.

Az Allergéniusz Egyesület emiatt azt javasolja, hogy kerüljenek ki a közétkeztetésből a súlyosan allergizáló élelmiszerek. Az egyesület javaslata alapján lehetséges, hogy nem adnak szezámmagot, valamint mogyoró- és dióféléket tartalmazó ételeket az iskolai menzán.

Janklovics Natasa, az AllerGéniusz Egyesület szóvivője szerint a tragédia rámutat arra, hogy Magyarországon is olyan döntések szülessenek, melyek óvják a diagnosztizált és a még nem diagnosztizált eseteket is.

A szóvivő az InfoRádió érdeklődésére elmondta, hogy a januárban történt eset után több civil szervezettel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával is felvették a kapcsolatot.

De pozitív visszajelzést kaptak Magyarország legnagyobb közétkeztetőjétől, a Hungasttól is.

Abban állapodtunk meg, hogy azokról az élelmiszerekről beszélünk csak, amelyek nem alapvető, szerves részei a magyar gasztrokultúrának. Tudjuk, hogy vannak tej- és tojásallergiások, az ő védelmükben is szeretnénk intézkedéseket látni a későbbiekben. De mivel ezek mindennapi részei az étkezésünknek, fel sem merült, hogy hozzányúljunk. Olyan élelmiszerekről van szó, amelyek nagyrészt élvezeti élelmiszerek: a nutellás kenyér, a diós búrkifli, a cukrozott földimogyorós szelet, az aranygaluska, igazából eléggé kicsi az élelmiszerek köre, amely ide tartozhat

– nyilatkozta az InfoRádiónak Janklovics Natasa. 

(Borítókép: Komka Péter / MTI)