Villámlás és mennydörgés válthatja a napsütést

D  VG20220425019
2022.05.16. 17:07
Hétfőn az éjszaka második felétől több hullámban és többfelé lehetséges csapadék, de erős széllökések is előfordulhatnak.

Sok napsütés várható a nap további részében fátyol- és gomolyfelhőkkel, a felhőzet nyugat felől növekszik majd meg. Hétfőn késő délutántól, kora estétől várható csapadék a Nyugat-Dunántúlon – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Képernyőkép 2022-05-16 171221
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A prognózis szerint az éjszaka második felétől kezdve több hullámban és többfelé lehetséges zápor, zivatar, nagyobb számban az északnyugati és a középső megyékben.

A szél éjszaka az Észak-Dunántúlon, míg kedden napközben az ország nagy részén fordul északnyugatira, ezzel együtt meg is erősödik. Az északkeleti részeken ugyanakkor az északkeleti szelet kísérhetik erős lökések.

Sopron környékén, valamint a zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 között alakul, az északi völgyekben viszont pár fokkal hidegebb is lehet az idő.

Kedden gomolyfelhők képződésére van kilátás, és a felhőzet is szakadozni kezd. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 24 és 29 fok között lehetséges, az északkeleti részeken pár fokkal hidegebb is lehet.

Villámlás és dörgés is lehet éjjel 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint hétfőn késő délutántól, kora estétől előbb a Dunántúl nyugati felén alakulhatnak ki zivatarok, majd éjjel az ország keletebbi részein is előfordulhat dörgés, villámlás.

Hajnalig az ország északkeleti harmadán van a legkisebb esély zivatar kialakulására. Kedden ugyanakkor több helyen fordulhat elő zivatar, főképp kora délután az északi megyékben.

A légkör estére, illetve késő estére stabilizálódik. A zivatarokat viharos, 60-80 kilométeres széllökések, illetve pár centiméteres jégeső és intenzív csapadékhullás kísérheti.

(Borítókép: Színes zivatarfelhők Nagykanizsa felett 2022. április 25-én este. Fotó: Varga György / MTI)