Maradjon az autósoké az alsó rakpart: az Index olvasói leszavazták Karácsony Gergelyt

BP-1004
2022.05.16. 15:38
Ahhoz képest, hogy Karácsony Gergely szerint a budapestiek többsége autómentes budai alsó rakpartot szeretne, az Index olvasói körében végzett, saját házi szavazásának végeredményeként nem pont ez az eredmény jött ki.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere vasárnap reggel Facebook-oldalán tett közzé egy kutatási eredményt, miszerint a budapestiek többsége támogatja a pesti alsó rakpart gyalogosbarát átalakítását.

A főpolgármester posztjában emlékeztetett arra, hogy a rakpart átalakítása fontos része volt már választási programjának is, ezért természetesnek tartja, hogy ennek megvalósítása kiemelt cél.

Ezért folytatjuk idén már harmadik éve a rakpart hétvégi megnyitását, és ezért indítjuk el jövőre a rakpart teljes megújítását is, aminek eredményeként a pesti rakpart egy belvárosi szakasza teljesen gyalogos, autómentes sétánnyá változhat

– írja a politikus egy friss közvélemény-kutatásra hivatkozva, amely szerint többen támogatják a rakpart gyalogos fejlesztését, mint ahányan a fejlesztést követően visszaadnák a rakpartot az autóforgalomnak.

Sőt a kutatás szerint – amelyet a Budapest Brand Nonprofit Zrt. megbízásából a Medián végzett Budapesten ezerfős reprezentatív mintán – a válaszadók közel egyötöde kimondottan teljesen autómentes, végig gyalogos rakpartot szeretne.

Az Index is elvégezte a maga házi felmérését, amely, tudjuk, egészen más műfaj, mint egy reprezentatív, tudományos módszerekkel, szigorú szabályok szerint elvégzett közvélemény-kutatás. Ettől függetlenül nem kevés tanulsággal szolgál egy-egy kérdésfeltevés az olvasók körében.

Alig másfél nap alatt 30 284 olvasó szavazott az Index voksolásán: olvasóink döntő többsége, (66 százaléka), egész pontosan 20 006-an továbbra is fenntartanák az autóforgalmat a budai alsó rakparton.

6432 szavazat érkezett a Karácsony Gergely-féle ötletre, hogy adjuk át a gyalogosoknak az alsó rakpartot. Vagyis olvasóink 21 százaléka tenné teljesen autómentessé a rakpartot.

A legkisebb csoportot az a 3846 szavazó (12 százalék) alkotja, amely kompromisszumos megoldásra törekedne, vagyis arra, hogy csak egy szakaszon adjuk át a gyalogosoknak az alsó rakpartot.

Ehhez képest ami az eredeti fővárosi, Medián végezte kutatásban kijött:

  • a válaszadók 49 százaléka átadná a gyalogosoknak a rakpartot;
  • ebből 17 százalék teljesen átadná a gyalogosoknak a rakpartot;
  • 43 százalékuk fenntartaná az autóforgalmat a rakparton;
  • 32 százalék pedig egy szakaszon adná át a gyalogosoknak a rakpartot.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)