Ungváry Krisztián: Orbán Viktor nem mehet nyugdíjba

03
2022.05.16. 07:44
Elképzelhetetlen az, hogy Orbán Viktor nyugdíjba menjen, mert az általa felépített politikai rendszer ezt nem bírná ki – mondta Ungváry Krisztián történész.

Ungváry Krisztián szerint a Fidesz újabb kétharmados győzelmét nem a társadalmi beidegződések, hanem a NER által működtetett politikai rezsim okozta. „Sokan írtak már arról, hogy Kádár népe vagyunk, illetve hogy nincs meg a kellő mélységű polgári függetlenségi öntudat, de ez szerintem téves következtetés” – mondta a történész, egyúttal hozzátette:

Sajnos tudomásul kell venni, hogy mára egyik országban sincsenek meg a fékek és ellensúlyok ahhoz, hogy ne a leggátlástalanabb politikai demagógia legyen a befutó. Mindenütt rezeg a léc.

Arról, hogy mikor érhet véget a NER rendszere, Ungváry Krisztián azt mondta: ezt nem lehet megmondani, mivel szerinte a rendszert nem belső, hanem olyan külső erők döntik meg, amelyeknek a lépései nem előreláthatóak.

Orbán Viktor nem mehet nyugdíjba, ahogy Vlagyimir Putyin sem

Ezzel összefüggésben azt mondta: a rendszer olyan mértékben Orbán Viktor személyére épül, amire történelmileg nem volt példa még a Monarchia, a Horthy-korszak vagy a Kádár-rendszer idején sem. 

Az Orbán-rendszer nagyon erősen az ő személyére és a családjára épült, amiből Orbán nem vehető ki. Nem mehet nyugdíjba, ahogy Vlagyimir Putyin sem. Ez egy nóvum a magyar politikatörténetben, ennek nincs tradíciója

– mondta a történész a HVG360-nak, kifejtve, hogy Kádár János helyett például „elvezethették volna a rendszert mások is”, de most Orbán Viktor esetében „olyan sok bonyolult kérdés vetődött fel és annyira párhuzamosan futnak ügyek, hogy nem képzelhető el a visszavonulás. A politikai hatalom menedzselése még átruházható lenne, de az ahhoz köthető, láthatatlan gazdasági erőforrások koordinálása – vagyis a kasszakulcs – már nem. Az konkrét fizikai személyekhez kötődik”.

Ungváry Krisztián végül arról is beszélt, hogy a mostani politikai helyzetben az sem látható még: amennyiben a Fidesz és Orbán Viktor elveszítene egy választást, akkor ki vehetné át az ország vezetését.

„Amíg nem látszik a győzelem esélye sem, addig a potenciális politikusjelölt nem rukkol elő, nem megy bele egy vesztes sztoriba”.

Gondoljunk csak 1988–1989-re és arra, mi volt előtte. 1987-ben Antall József még az Orvostörténeti Múzeum igazgatói székében ült, senki nem tudta, hogy ő kicsoda, a nyilvánosság előtt meg sem mukkant, ellenzéki tüntetésre még véletlenül sem ment el. Ehhez képest, mikor a rendszer tényleg inogni kezdett, akkor ő és még nagyon sokan mások színre léptek

– példálózott Ungváry Krisztián.

(Borítókép: Ungváry Krisztián 2017. december 11-én. Fotó: Huszti István / Index)