Egy 80 éves beteg kapta meg Magyarországon először az új rákgyógyszert

2022.05.17. 05:47
Egy 80 éves beteg kapta meg Magyarországon először az izotópos infúziós terápiát, amellyel a neuroendokrin daganatokat lehet kezelni. A terápia lényege, hogy a radioaktív anyagot tartalmazó infúzió elpusztítja a rákos sejteket. Korábban az ilyen infúziós kezelést Svájcban vagy Németországban lehetett megkapni – számolt be az RTL Híradó.

A 80 éves férfi a rák egyik ritka fajtájával, neuroendokrin daganattal küzd. Ez a betegség többnyire az emésztőrendszerből indul, a hasnyálmirigyet, a vastag- és vékonybelet, valamint a májat támadja. Ő az első beteg Magyarországon, akinél itthon alkalmazták az úgynevezett izotópos infúziós kezelést a Semmelweis Egyetemen. 

Mivel az infúzió sugárzó anyagot bocsát ki, a kezelés közben a személyzet is ólommellényt visel. A beteg elmondása szerint négy órát kellett az ágyban feküdnie. Hálás az orvosoknak, hogy ő lett az első beteg Magyarországon, akin ezt a módszert alkalmazták. 

Izotópos infúziós terápiát eddig is kaphattak magyar daganatos betegek államilag támogatottan, de ehhez Svájcba vagy Németországba kellett utazniuk. Magyarországon évente 60-100 új neuroendokrin daganatot diagnosztizálnak, felismeréskor azonban a páciensek fele már előrehaladott stádiumban van. 

Mindenképpen meg tudjuk hosszabbítani sok-sok évvel a beteg életét, adott esetben sajnos ez a ritkább, meg is tudjuk gyógyítani

– mondta Lakatos Péter endokrinológus az RTL Híradónak

Az izotópos kezelést 8-12 hetente szükséges megismételni, összesen 3-4 alkalommal. A professzor becslése szerint a három másik orvosegyetemmel közösen évente nagyjából 40-60 betegen tudnak segíteni az újfajta terápiával.