Szijjártó Péter elmondta, ki az átigazolási időszak nagy fogása

2022.05.17. 11:47
A külgazdasági és külügyminiszter ismét tárgyalóasztalhoz ült, ezúttal idehaza. Mint kiderült, szerdán négy parlamenti bizottság fogja meghallgatni, de azt is elárulta, hogy ki a nagy fogása a minisztériumának.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium csapatát erősíti ezentúl Süli János. Ez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legfrissebb bejegyzéséből derült ki.

Holnap négy parlamenti bizottság fog meghallgatni, ideje volt megkezdeni a felkészülést. A Fenntartható Fejlődés Bizottságában még sosem jártam, de most erre is sor kerül, tekintettel arra, hogy a jövőben hozzánk fognak tartozni a Paksi Atomerőmű új blokkjaival kapcsolatos feladatok

– írta bejegyzésében a külügyér. Hozzátette, hogy az „átigazolási időszak” legnagyobb fogása a minisztérium szempontjából  Süli János  lett, aki valószínűleg államtitkárként folytatja majd a munkát a tárcánál.

Süli János a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt 2017 óta. A Paks 2-ről Aszódi Attila volt kormánybiztos azt mondta, hogy az „nem döglött projekt”, bár sokan régóta ezt próbálják elhitetni. Aszódi szerint Magyarországnak szüksége van atomenergiára és új reaktorblokkokra is ellátásbiztonsági, klímavédelmi, gazdasági és energiastratégiai okokból is.

Az új kormányban Paks 2-nek már nem lesz külön tárca nélküli minisztere, a beruházással összefüggő feladatokat Szijjártó Péter külügyminiszterre bízzák.