M. Richárd nem kapott megfelelő orvosi ellátást a volt élettársa szerint

P  3419
2022.05.18. 09:13

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, hosszan tartó súlyos betegség után május elején meghalt M. Richárd, a Dózsa Gyögy úti baleset egykori vádlottja. Haláláról unokatestvére, Lakatos Levente számolt be közösségi oldalán.

A férfi még tavaly decemberben kapott sztrókot, majd áprilisban újabb agyvérzést kapott.

Az ügyészség büntetőeljárást is indított az év elején, ugyanis az akkor még börtönben tartózkodó ügyfele álláspontja szerint M. Richárd sztrókja óta nem részesült megfelelő egészségügyi ellátásban.

A feljelentés alapján foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt van folyamatban nyomozás a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségen.

M. Richárdot vitték vizsgálatokra, de nem kapta meg a kellő segítséget

Nemrég a férfi korábbi élettársa is arról beszélt az RTL Klub Fókusz című műsorának, hogy vizsgálatot kezdeményez az ügyben. Szerinte ugyanis párja még mindig élne, ha megfelelően bánnak vele a börtönben.

Elmondása szerint M. Richárd azt is mondta neki, hogy már sohasem jön ki a börtönből, és arról is beszélt, hogy meghal. 

M. Richárdot a berettyóújfalui kórházban ápolták. A kórház főigazgatójának közlése szerint a korábbi betegségek következtében kialakult keringési elégtelenség okozta a férfi halálát, akit próbáltak újraéleszteni, de az életét már nem sikerült megmenteni.

A volt élettárs szerint – aki egyben a férfi kapcsolattartója is volt a börtönben – sorozatos mulasztások történtek az egészségügyi ellátás terén.

Úgy gondolom, hogy nem kapta meg a kellő ellátást, mert február végéig volt Berettyóújfalun, a bv-kórházban. A bv-kórház neki arról szólt, hogy egy kamerás zárkában tartották, ahol nem kapta meg a kellő segítséget. Tény és való, hogy vitték vizsgálatokra, de nem kapta meg a szükséges ápolást. Állandóan szomjas volt, a sztrókosoknak folyadékot kell kapniuk. És ő ezért fegyelmit is kapott, mert vizet kért. És sokszor órákat várt egy pohár vízre

– nyilatkozta a nő a Fókusznak, amely a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát is megkereste az állítólagos mulasztásokkal kapcsolatban.

A parancsnokság sajtóosztálya válaszában leszögezte, hogy „a büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében”.

A nem megfelelő egészségügyi ellátásról szóló vádakat ugyanakkor visszautasította a büntetés-végrehajtás, egyúttal aláhúzták, hogy „kollégáik magas szakmai felkészültséggel és a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint látják el a feladataikat”. 

(Borítókép: M. Richárd. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)