Pintér Sándor mindenkit megnyugtatott: nem ő fog gyógyítani

D  TT20220518020
2022.05.18. 20:50 Módosítva: 2022.05.18. 20:51
Nem egyedül szeretné vezetni a népjóléti területet – mondta Pintér Sándor miniszterjelölti meghallgatásán szerdán, és hangsúlyozta, hogy konstruktív együttműködést szeretne valamennyi kórházigazgatóval. A politikus szerint vannak orvosok, akik megpróbálják kijátszani a hálapénz tilalmára vonatkozó szabályt.

Jó kezekben lesz az egészségügy azzal, hogy a Belügyminisztérium irányítása alá kerül – mondta Pintér Sándor az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán, és kijelentette: gyógyítani nem fog, és nem egyedül szeretné vezetni a népjóléti területet.

A jó megvalósításhoz nélkülözhetetlen a megfelelő előkészítés, szervezés, rend a végrehajtásban, valamint a teljesítmény mérése és a minőség-ellenőrzés – fejtette ki a miniszterjelölt, és hozzátette: valamelyest ismeri az egészségügyi ágazatot, hiszen a pandémia alatt az operatív törzs irányításával már szerzett tapasztalatot.

A szociális segítségnyújtás témakörét említve azt mondta: az emberek sajátosan értelmezik a másokról gondoskodást, úgy gondolják, mintha az kizárólag állami monopólium lenne, pedig az társadalmi összefogást igénylő feladat – fejtette ki a politikus, és hozzátette: egy-egy célfeladat ellátásában kiemelten számít majd az egyházakra, a civil szervezetekre, az önkormányzatokra és a családokra is.

Képzéssel az önálló életért 

A fogyatékossággal élő emberekről szólva Pintér Sándor elmondta: az ő esetükben meg kell teremteni az önálló élet lehetőségét képzéssel, munkahelyteremtéssel és a munkaadók ösztönzésével. Hozzátette: elégedetlen a megváltozott munkaképességűek 44 százalékos foglalkoztatási rátájával, a következő ciklusra szeretné elérni a 60-70 százalékot.

A miniszterjelölt szerint van mit javítani a szakdolgozók helyzetén, és különösen a diplomás szakdolgozók helyzetét kell rendezni. Kifejtette: az egészségügyi jogállási törvény jó irány, a hálapénz rendezése megtörtént, azonban a tapasztalatok szerint van egy orvosi réteg, amely megpróbálja a hálapénzről szóló jogszabályt kijátszani.

Pintér Sándor hangsúlyozta: a hálapénz elfogadása vesztegetés, mert a paraszolvencia egy belső rákos daganat az egészségügy területén, és továbbra is a rendőri eszközök bevonásával kívánnak eredményt elérni.

A miniszterjelölt azt is elmondta, hogy szeretné hatékonyabbá tenni a különféle források felhasználásának ellenőrzését, az intézményi gazdálkodást és a minőségi ellenőrzést. Ez jelenti a szervezetek és az orvosok elvégzett munkájának ellenőrzését és minőségi megítélését – fejtette ki.

Pintér Sándor hangsúlyozta: konstruktív együttműködést szeretne valamennyi kórházigazgatóval, a szakmai kollégiumokkal, az orvosi és a gyógyszerészi kamarával. Jelezte: egészségügyi tudományos tanácsadói testületet hoznak létre a Belügyminisztériumon belül.

Jó, de...

Képviselői kérdésekre is válaszolt a miniszterjelölt, és elmondta: a gyermekétkeztetés gyakorlata jó, azonban érdemes megfontolni, hogy a kistelepüléseken nem lenne-e érdemes azt közfoglalkoztatással megoldani. Ebbe akár a büntetés-végrehajtás is bekapcsolódhatna alapanyag-beszállítással – tette hozzá.

A politikus arról is beszélt, hogy az Ukrajnából érkezők ellátására is felkészült az ellátórendszer, azonban eddig kétszáz alatt volt a kórházi ellátásra szorulók száma, lőtt sebbel pedig kevesebb mint tíz embert kellett ellátni.

Pintér Sándort a népjóléti bizottság végül tíz igen, három nem szavazattal alkalmasnak találta a miniszteri poszt betöltésére. Munkájában Rétvári Bence parlamenti államtitkárként fogja segíteni, és a minisztériumban dolgozik majd Fülöp Attila korábbi szociális ügyekért felelős államtitkár is. Az Országos Kórházi Főigazgatóság élén továbbra is Jenei Zoltán segíti majd a belügyminisztert.

(Borítókép: Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)