Fürjes Balázs lesz Gulyás Gergely helyettese

D SOS20210914045
2022.05.19. 11:50
Második napja zajlanak a miniszteri meghallgatások: Gulyás Gergely mint Miniszterelnökséget vezető miniszterjelölt szólalt fel az Igazságügyi bizottság csütörtöki ülésén.

Orbán Viktor ezúttal is Gulyás Gergelyt kérte fel, hogy legyen ő a Miniszterelnökséget vezető miniszter azután, hogy egy teljes parlamenti ciklust 2018-tól már eltöltött ebben a pozícióban.

Miután megtörtént a közel egyórás meghallgatás, csütörtök délelőtti ülésén az Igazságügyi bizottság végül nyolc kormánypárti igennel és három ellenzéki nemmel támogatta Gulyás Gergely miniszterré kinevezését. 

Új helyettessel folytatja a Kormányinfók arca

A meghallgatáson derült ki, hogy Fürjes Balázs fogja a következő négy évben a miniszterhelyettesi feladatot ellátni Gulyás Gergely mellett – jelentette be miniszteri meghallgatásán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fürjes Balázs egy régi, kipróbált tagja politikai közösségünknek, még gimnazistaként 88-ban csatlakozott a Fideszhez. Miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár lesz, nagyon jól dolgoztunk együtt az előző ciklusban is. Talán nincs is más az államtitkári karban, aki kormánybiztosként vagy államtitkárként eddig minden Orbán-kormányban szolgált, megvalósítási képessége kiemelkedő. A fővárosi politikai csatákban és a választási kampányban politikai rátermettségét is bizonyította. Érdemben fog részt venni a minisztérium irányításában, a miniszteri feladatok ellátásában. Teljesítményét a miniszterelnök és én is nagyra értékeljük, ebből következik e megbízatás

– indokolta a döntést Gulyás Gergely az ATV-nek.

Fürjes Balázs számára nem lesz idegen terep a miniszterhelyettesi feladat, mert eddig a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára volt. A cserére azért is volt szükség, mert Gulyás Gergely korábbi miniszterhelyettese, Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatójaként folytatja politikai pályáját Orbán Viktor mellett.

Gulyás Gergely szerint nála van a legsikeresebb kormányprojekt

A tárcához tartozik a Modern Városok Program és a Magyar Falu Program is, ezeket folytatják a jövőben, az élükön változatlanul Gyopáros Alpárral: Gulyás Gergely reményei szerint 2025-ig megtörténik mind a 23 megyei jogú város bekapcsolása a gyorsforgalmi úthálózatba.

A Magyar Falu Program keretében eddig már több mint egymilliárd forintot juttattak el a kistelepülésekhez, ezen belül is az ötezer fő alatti kistelepülések 99 százaléka részesült a program támogatásaiból, pártállástól függetlenül – mondta Gulyás Gergely.

A Magyar Falu Programnak és a falusi csoknak köszönhetően Gulyás Gergely szerint eddig 1200 hazai kistelepülésen indult meg a népesség növekedése. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program is folytatódik, amely a helyi vállalkozásokat segíti, valamint a civil szervezeteket is változatlanul jelentős összegekkel támogatják. 

Eddig ezermilliárd forintot áldoztak a Magyar Falu Programra, amelyből főleg utak újultak meg. Ez a magyar kormány egyik legsikeresebb programja Gulyás Gergely megítélése szerint. A kifizetések a választás után, azaz a közeljövőben fognak megtörténni, direkt így időzítve. A programra ezúttal is komoly kormányzati források állnak rendelkezésre. 

„Önök nem tudnak veszíteni”

Az Igazságügyi bizottságban a meghallgatás alatt volt egy kis kormánypárti-ellenzéki szurka-piszka: Gulyás Gergely miniszterjelölt az ellenzéknek üzenve úgy fogalmazott: „Önök nem tudnak veszíteni. Ahogy egyébként udvarias stílusban kicsit számonkérte, hogy az ellenzék gratulációja azóta is várat magára a Fidesz–KDNP-koalíciónak a választási győzelemhez.

Az ellenzéki bizottsági tagok kérdéseire válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, hogy a magyar inflációt európai összehasonlításban öt százalékkal mérsékelik a kormány bevezetett intézkedései, mint például a banki kamatstop, a benzinárstop, a rezsistop és a néhány hatósági áras termék.

A baloldali szótárakban szereplő szavakat és tetteket nem veszünk át, tehát nem lesz megszorítás

– jelentette ki a Miniszterelnökség élére javasolt Gulyás Gergely, aki inkább úgy fogalmaz: ami zajlik, a költségvetési egyensúly helyreállítása, ennek megvannak a maga eszközei, és a kormány ezeket fogja alkalmazni.

Gulyás Gergely azt is hozzátette, hajlandóak kiváltani az orosz kőolajat, ha van olyan alternatíva, amely a magyar családoknak nem jelent pluszköltséget.

A választási törvényhez nem terveznek hozzányúlni. Ilyen javaslatok jelenleg nincsenek az asztalon.

Az Igazságügyi bizottság ülése 13.00-kor Semjén Zsolt, majd 14.30-tól Varga Judit miniszteri meghallgatásával folytatódik. Semjén Zsoltot Orbán Viktor általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Varga Judit pedig tovább vezetheti az Igazságügyi Minisztériumot. 

Ebben a cikkünkben számoltunk be Varga Mihály csütörtök reggeli miniszteri meghallgatásáról. 

Szerdán hallgatta meg az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága Csák Jánost, a kulturális és innovációs miniszteri poszt jelöltjét, amiről szintén beszámoltunk. Aznap az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága pedig Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelöltet hallgatta meg.

Itt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmiminiszter-jelölt szerdai parlamenti meghallgatásáról írtunk, akinek minisztersége egyik legfontosabb feladata a tartalékos haderő átalakítása lesz. 

(Borítókép: Gulyás Gergely 2021. szeptember 14-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)