Magyarország is kap EU-s támogatást a menekültek miatt

2022.05.19. 05:44
Az Európai Bizottság 248 millió eurót biztosít a háborús menekülteket fogadó azon öt európai uniós tagállam támogatására, amelyekre ebből a szempontból a legnagyobb terhet rótta Oroszország Ukrajna elleni háborúja – közölte a brüsszeli testület szerdán. A döntés Magyarországra is vonatkozik.

Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Csehország kap szükséghelyzeti támogatást az Európai Bizottságtól, a források a kedvezményezett tagállamok menekültellátási és határigazgatási rendszereit hivatottak támogatni.

A bizottság összesen 248 millió eurót biztosít a befogadóállamoknak.

A belügyi pénzalapokból származó forrásokat a kedvezményezett tagállamok arra használhatják fel, hogy azonnali segítséget – egyebek mellett élelmiszersegélyt, közlekedési szolgáltatásokat, ideiglenes szálláshelyeket – biztosítsanak azoknak az embereknek, akik az orosz támadás miatt menekültek el Ukrajnából. A tagállamok a forrást emellett felhasználhatják arra, hogy növeljék a külső uniós határok igazgatására szolgáló kapacitásaikat.

A bizottsági közlemény szerint a civil társadalmi szervezetek, valamint a helyi és regionális hatóságok szintén kulcsszerepet játszanak a segítségnyújtásban, ezért a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a sürgősségi támogatásból ők is részesüljenek – olvasható az uniós közleményben.

A támogatásról szóló szerdai döntés előzménye az Ukrajna megsegítésére április 9-én rendezett globális adományozói konferencia volt, ahol az Európai Bizottság vállalta, hogy 400 millió euró értékhatárig támogatást biztosít a menekültek támogatására a leginkább érintett tagállamokban – írja az MTI.  • Hírek
  • Árfolyam