Novák Katalin férje: Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk

D NOE20220514006
2022.05.19. 08:18
Novák Katalin köztársasági elnök férje, Veres István interjút adott a Mandinernek, amelyben elmondta: nagyon büszke a feleségére, de elsősorban nem is köztársasági elnökként, hanem feleségként és anyaként. Elmondta továbbá azt is, hogy milyen ügyet szeretne felkarolni first gentlemanként.

Az interjúban a first gentleman elmondta: Miskolcról származik és közgazdaságot tanult a Budapest Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol Novák Katalint is megismerte. „Az egyetem 1996-os gólyatáborában pillantottam meg Békéscsabán, ahol én harmadéves szervezőként vettem részt, ő pedig gólyaként. Később ugyanannak az egyetemi diákközösségnek a tagjai lettünk instruktorként”.

A kapcsolatunk kezdetét 1999 nyarától számítjuk, egy Rába folyón zajló kenutúrától. Egy hajóban eveztünk Szentgotthárdtól Sárvárig, s tesszük ezt képletesen azóta is

– számolt be a kezdetekről Veres István, majd azt is elmondta, hogy később egy balatonboglári vitorlásvizsga után kérte meg Novák Katalin kezét.

Beszámolt arról is, hogy jelenleg a Magyar Nemzeti Bankban dolgozik, és ő felel az aranytartalékok vásárlásáért, valamint a teljes deviza­tartalék kezeléséért és a monetáris politika piaci végrehajtásáért.

Egyébként a Nemzetközi Valutaalapnál is végzek tanácsadói tevékenységet, főleg olyan országok esetében, ahol a monetáris politika vagy a pénzügyi piacok a fejlődés korai fázisában vannak, a továbblépéshez, a javuláshoz pedig tanácsokra, útmutatásra van szükség. Foglalkoztam már Sierra Leone, Gambia, Pápua Új-Guinea és Botswana monetáris politikájának támogatásával

– tette hozzá a first gentleman.

Veres István azt is elmondta, hogy a köztársasági elnök férjeként egy ügyet szeretne felkarolni: a pénzügyi tudatosság kérdését, mivel ő ehhez ért.

Ha egy gyerek megtanulja, hogyan lehet tudatos a pénzügyei kezelésében, felnőttként is könnyebben jut majd egyről a kettőre. Ezért tervezem, hogy segíteni fogok azoknak a gyerekeknek, fiataloknak, családoknak, amelyeknek az átlagnál is nagyobb szükségük van erre a pénzügyi tudatosságra

– fejtette ki.

Novák Katalinról beszélve a first gentleman azt mondta: nagyon büszke rá, de elsősorban nem is amiatt, hogy nőként köztársasági elnök lett, hanem amiatt, hogy jó anya és feleség. „A maximalizmus, amit a munkájában képvisel, otthon is megjelenik. Hat évig volt otthon a gyerekekkel. Ebben az időszakban csak ez számított”.

Azóta is nagyon szoros a napi kapcsolata a gyerekeinkkel, és ő az, aki a kiterjedt család összetartásáról is gondoskodik. Este, amikor mi már mindannyian lefeküdtünk, ő rendszeresen nekiáll sütni, hogy friss péksütemény legyen reggelre az asztalon. Ki nem hagyná, hogy ő készítse a gyerekek szülinapi tortáját. És ez nem valami máz, neki tényleg a család a legfontosabb

– mondta Veres István.

Gyermekeikről beszélve azt mondta, hogy már viszonylag nagyok, így a szülőktől nem igénylik azt az intenzív jelenlétet, mint régen, de így is szoros viszonyuk van velük. „Tegnap például a tizennégy éves lányunkkal kettesben vacsoráztunk a teraszon. És egy jót beszélgettünk. Jó érzés megélni, hogy a gyerekeink bíznak bennem, megosztják velem akár még a belső vívódásaikat is” – fejtette ki.

Veres István elmondta, hogy a politikai szerepvállaláson ő maga sosem gondolkozott, bár természetesen követi a bel- és a külpolitikai eseményeket. Arról, hogy mit szólt, amikor megtudta, hogy a felesége lesz a köztársasági elnök, azt mondta:  „Arra gondoltam a büszkeség mellett, hogy ez a családunk szempontjából is fontos, generációkon átívelő történet, olyan örökség, amelyből az uno­káink, a dédunokáink is építkezhetnek. Mert bizonyos, hogy tartást ad majd nekik, amikor megtudják, hogy a nagymama vagy a dédnagymama egykor Magyarország köztársasági elnöke volt”.

Arról, hogy miként élik meg a családi életet, Veres István azt mondta az interjú végén:

Mindketten azt valljuk, amit Simone Weil francia filozófus mondott egyszer: »Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk«. Ez az idézet szerepelt az esküvői meghívónkon is, és azóta is vezérfonala az életünknek. Arra törekszünk, hogy akár mindennap tudatosan építsük a kapcsolatunkat, és egymásba kapaszkodva menjünk azon az úton, amelyet anno a Rába partján, a kenutúrán közösen választottunk.

Novák Katalint szombaton iktatták be köztársasági elnökként, amelyet követően első hivatalos útja Lengyelországba vezetett. 

(Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök, mellette férje, Veres István 2022. május 14-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)