Karácsony Gergely: Bringás forradalom zajlik Budapesten

HUS 4096
2022.05.20. 17:48
A főpolgármester a Mol Bubi közbringarendszer egy évvel ezelőtti megújulása és a hálózat újbudai bővülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány idején sokan kezdték el használni a kerékpárjukat, ami tartós változást hozott a közlekedésben.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta,

Igazi bringás forradalom van Budapesten, egyre többen választják a kerékpárral közlekedést. A megújult Mol Bubi nagyon nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen közlekednek Budapesten kerékpárral.

A XI. kerületben, a Bikás park metróállomásánál újonnan kialakított Mol Bubi gyűjtőállomásnál Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója közölte, Kelenföld is bekapcsolódik a Mol Bubi hálózatába, a XI. kerületben tíz új állomást adnak át. Ezzel elérték, hogy a 4-es metró az első olyan metróvonal, amelynek minden állomásánál van Mol Bubi gyűjtőpont.

A régi közbringarendszer 2020-ban 170 millió forint veszteséget termelt, az elmúlt egy év azonban már nullszaldós, és e hónap végére eljutnak oda, hogy a szolgáltatás pár tízmilliós nyereséget termel. Ez azt jelenti, hogy 200 millió forintos javulást tudtak elérni 

– mondta Walter Katalin, hozzátéve, hogy ez alapvetően a díj- és a szponzorációs bevételeknek köszönhető. Az árakat csökkentették, mégis a legnagyobb növekedést a díjbevételben érték el.

Megtízszereződött a bevétel a jó felhasználószámok miatt

– mondta, megjegyezve, hogy a héten megtörtént a kétmilliomodik utazás a Mol Bubival.

László Imre (Momentum–DK–MSZP–PárbeszédLMP), Újbuda polgármestere arról beszélt, hogy a légszennyezettség ma Magyarországon évente mintegy 12 ezer ember életébe kerül, és ennek óvatos becslések szerint is a harmada jut a fővárosra. Ebből a szempontból a kerékpározás elterjedése „abszolút indokolt”. A XI. kerület 15 millió forinttal járult hozzá az új gyűjtőállomások létrehozásához, valamint Újbuda kerékpárutak kijelölésével és kialakításuk támogatásával is hozzá akar járulni „egy egészségesebb életforma elterjedéséhez”.

A következő hónapokban hatvan újabb biciklitámaszt hoznak létre a kerületben – írja az MTI.

Czikora Tamás, a Mol-csoport mobilitásvezetője elmondta, 2050-re szeretne a Mol-csoport karbonsemleges lenni, 2026-ig pedig a körforgásos gazdálkodás beindítására egymilliárd dollárt költ.

A jövő elképzelhetetlen az alternatív és a közösségi közlekedési formák elterjedése nélkül, ezért is állnak szponzorként a Mol Bubi mellett.

A XI. kerületben – a Bikás parkban elhelyezett mellett – új Mol Bubi-gyűjtőállomást alakítottak ki a következő helyeken:

  • a Csóka utca és a Bogyó utca között,
  • a Szent Gellért templomnál,
  • a Karolina út és a Tétényi út találkozásánál,
  • a Vahot utca és a Wartha Vince utca sarkán,
  • a Szent Imre kórház előtt,
  • a Fraknó utca és a Bánk bán utca sarkánál,
  • a Bogdánfy utca és Neumann János utca találkozásánál,
  • a Hauszmann Alajos utca és a Fehérvári út kereszteződésében,
  • valamint az Etele téri metróállomásnál.

(Borítókép: Huszti István / Index)