Másfél év után megszűnik az Új Világ Néppárt

2022.05.20. 08:27
Pálinkás József pártja az országgyűlési választás után kialakult helyzetet értékelve a jogutód nélküli feloszlás mellett döntött.

A korábbi oktatásügyi miniszter, Pálinkás József 2020 őszén alapította meg az Új Világ Néppártot (ÚVN) többek között a volt LMP-s Ábrahám Júliával és az egészségügyi szakértőként megismert Lantos Gabriellával. Az akkori alapítást azzal indokolta az MTA volt elnöke, hogy az ellenzéki pártokból hiányzik a kormányzóképesség.

Céljuk annak a polgári rétegnek a megszólítása volt, amely 2010-ben a Fidesz felé fordult. Pálinkás szerint a kormányzó párt ennek a rétegnek a nagy részét becsapta.

Az Új Világ Néppárt őket igyekezett megszólítani, de ez nem igazán sikerült, amit ékesen bizonyított, hogy a pártelnök nem volt képes összegyűjteni azt a 20 ezer aláírást sem tavaly ősszel, ami ahhoz kellett volna, hogy rajtvonalhoz állhasson az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

Az október végén tartott tisztújító közgyűlésen gyűjtőpárttá kívánt válni az ÚVN, középtávú céljuk egy új erős jobbközép formációvá válás volt, amely „a jelenlegi politikában csalódott, polgári értékek mellett elkötelezett szavazóknak” nyújtott volna politikai otthont. Pálinkás József a miniszterelnök-jelölti előválasztás után képviselőjelöltként is alulmaradt Hajdú-Bihar megye 1-es számú választókörzetében.