Orbán Viktor elárulta, az ő szemében kik 2022 hősei

D MTI20220521105
2022.05.21. 14:00
A magyar miniszterelnök ígéretet tett Alekszandar Vucsics szerb államfőnek, hogy a jelentős mennyiségű energiahordozó beszerzésére készülő Szerbiának rendelkezésére bocsátja a magyar tározókat is.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb államfő szombat délelőtt együtt nyitották meg a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítást, melynek díszvendége, partnerországa Magyarország.

Alekszandar Vucsics és Orbán Viktor az ünnepélyes megnyitó előtt rövid megbeszélést tartottak a vásár területén, ahol egy tiszteletkört is tettek – írja a 2021 márciusában magánkézbe került, korábbi szerb állami hírügynökség, a Tanjug alapján a Magyar Szó.

Gyorsan emelkedő inflációval, drágulással kell megküzdenünk, miközben Ukrajnából harcokról, éhínségről érkeznek hírek, de van egy jó hír is, nevezetesen az, hogy a Vucsics úrral folytatott beszélgetés során leszögezhetjük: Magyarország számíthat Szerbiára, Szerbia pedig Magyarországra, jelentős élelmiszer-tartalékaink vannak, és mindkét ország biztonságban érezheti magát, ha a gázellátásról van szó

– mondta el Orbán Viktor a kiállítás megnyitóján.

A magyar miniszterelnök hozzátette, a két ország gazdasági együttműködése sohasem volt ennyire erős, mint napjainkban. Hozzátette, szerbiai beruházókat várnak Magyarországon, és személyesen Orbán Viktor is jelen lesz a Belgrád–Budapest gyorsvasút első szakaszának átadásán.

A magyar kormányfő emlékeztetett, Magyarország hét évvel ezelőtt még csak a hetedik helyen állt a kereskedelmi árucsere mértékében, mára azonban Szerbia második legfontosabb partnerévé vált.

Bátorítanunk kell a kiállítókat, mert ahogy 2020–21-ben hőseink az egészségügyisek voltak, idén hőseink a mezőgazdasági termelők lesznek, akiknek most is alkalmazkodniuk kell az időszerű körülményekhez, és rajtuk áll, hogy lesz-e kenyér az asztalunkon 

– hangsúlyozta Orbán Viktor a rendezvényen, amelynek egyik fő attrakciója az állattenyésztés szekcióban az ígéretek szerint egy Velisa nevű óriásbika lesz.

Alekszandar Vucsics szerint „közeleg a tél”

Arról már az MTI tudósított, hogy Alekszandar Vucsics szerint nagyon nehéz tél vár az egész világra.

A szerb államfő a nagyszabású kiállítás megnyitóján azt is elárulta, a rendezvény megnyitója előtt többek között arról tárgyaltak Orbán Viktorral, hogy a jelenlegi és várható válságos időkben hogyan lehetne a két ország egymás segítségére.

Mivel Szerbia és Magyarország is jelentős mezőgazdasággal rendelkezik, ezen a területen valószínűleg nem lesz szükség egymás megsegítésére, de ha bármiben is hiányt szenvedne egyik vagy másik ország, a szomszédja kész segíteni rajta – gondolja a szerb elnök. Hozzátette, hogy

Szerbia jelentős mennyiségű energiahordozót is be kíván szerezni, ám az országnak nincsenek tárolókapacitásai, a magyar miniszterelnök pedig ígéretet tett arra, hogy Szerbia használhatja a magyar tározókat is.

Alekszandar Vucsics arra is rámutatott, hogy olyan jó kapcsolatot, mint Magyarországgal, csak kevés állammal ápol Szerbia, talán csak azokkal, akik a Nyitott Balkán kezdeményezésben részt vesznek, vagyis néhány szomszédos országgal. Kiemelte, néhány nappal ezelőtt Brüsszelben is Szerbia érdekeit képviselte a magyar külgazdasági és külügyminiszter, ami arról tanúskodik, hogy Magyarország mindig és mindenhol Szerbia mellett áll.

A mostani kiállításmegnyitó előtt Orbán Viktor utoljára márciusban járt Szerbiában, akkor nyitották meg a Belgrád–Budapest nemzetközi vasútvonalon a Belgrád–Újvidék vasútszakaszt, és a Soko nevű első gyorsvonatot is kipróbálták Alekszandar Vucsics szerb elnökkel.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb államfő kezet fog, amikor közösen megnyitják a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt 2022. május 21-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)