2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Egy óvónő mentette meg az allergiás sokkot kapó kisfiú életét Újpesten

2022.05.22. 11:24
Januárban halállal végződött egy hasonló eset, most azonban kéznél volt az életmentő gyógyszer, Ildikó néni pedig azonnal tudta, hogy mit kell tennie.

Januárban ép ésszel felfoghatatlan tragédiáról számolt be Újpest polgármestere: az egyik újpesti iskolában egy születésnapi tortázás miatt ételallergia miatt rosszul lett egy hétéves kisfiú, akinek hiába küzdöttek hosszasan az életéért, már nem tudták megmenteni.

Déri Tibor, a kerület momentumos polgármestere most azt osztotta meg közösségi oldalán, hogy az újpesti Pozsonyi Óvodában a napokban kis híján megismétlődött a tragédia.

Ébresztésnél (fél háromkor) vettem észre, hogy Dávid furán néz ki. Ahogy felkelt az ágyból, megláttam, hogy ödémás a szeme, piros a szemfehérje és testszerte piros a bőre, azt hittem, hogy lázas. Mivel éreztem, hogy nincs láza, sejtettem, hogy allergiás reakció van nála. Megpróbáltam a szüleit hívni, de nem sikerült

– idézte Facebook-oldalán a kisfiú életét megmentő óvónőt, Ildikó nénit Déri Tibor.

Az óvónő nem esett kétségbe, hanem azonnal cselekedett: 14 óra 38 perckor beadta a kisfiúnak a súlyos allergiás reakció, az anafilaxiás sokk ellenszerét. A mentősök később elmondták neki, ha Dávid nem kapja meg az injekciót, meghalt volna.

A polgármester még annyi kommentárt fűzött az esethez, hogy az életmentő szer azért volt az óvodában, mert a januári tragikus eset után azonnal intézkedtek, hogy minden helyi nevelési, oktatási intézményben legyen az életmentő antiallergiás injekcióból.

És ami ugyanilyen fontos: azonnal volt ott olyan ember, akinek nem hiába biztosítottunk képzést az autoinjektor használatához, ezért azonnal meg tudta hozni a jó döntést! Dávid, Isten éltessen sokáig! Ildikó néni, hálásan köszönöm a gyors cselekvést, a higgadt és szakszerű helytállást!

– köszönte meg Újpest polgármestere Ildikó néninek.

Életveszélyes állapot az anafilaxiás sokk

Az Allergiaközpont tájékoztatása szerint az anafilaxiás sokk életveszélyes állapot. Ilyenkor a szervezet annyira túlzásba viszi az allergén elleni védekezést, hogy összeomlik a légzés, a keringés.

Az anafilaxiás sokk tünetei mögött a szervezetben hirtelen felszabaduló nagy mennyiségű hisztamin és egyéb kémiai anyagok által kiváltott értágulat, valamint a légutak görcse áll.

Az anafilaxiás sokkot leggyakrabban kiváltó allergének: 

  • rovarmérgek (méhcsípés, darázscsípés);
  • gyógyszerek
  • egyes élelmiszerek. 

Azonnali beavatkozás nélkül az allergiás sokk halálhoz vezet: erre kellett a kéznél lévő injekció, a felkészültség és a lélekjelenlét. 

Sok iskolai menzáról már eltűntek a gyakori allergének

Az AllerGéniusz Egyesület a januári újpesti tragédia hatására kezdeményezte, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében kerüljenek ki a gyerekek közétkeztetéséből a leggyakoribb allergizáló élelmiszerek.

A civilek javaslata hamarosan meg is valósult a gyakorlatbab: a legnagyobb hazai közétkeztető cég, a Hungast Kft. úgy döntött, hogy az általuk ellátott iskolai menzákon többé nem adnak szezámmagot, mogyoró- és dióféléket tartalmazó ételeket a gyerekeknek.