Átalakítás előtt a háziorvosi ellátás

D  VG20211125029
2022.05.23. 08:22 Módosítva: 2022.05.23. 14:19
A cél a járóbeteg-szakellátás és a kórházi fekvőbeteg-ellátás tehermentesítése, melyre az alapellátás megerősítése kínál megoldást. Békássy Szabolcs szerint kormányzati akarat van, „de forrásokra és döntésekre” is szükség lesz.

Meg kell erősíteni az alapellátást a most kezdődő kormányzati ciklusban, hogy a háziorvosok minél több terhet tudjanak levenni a szakrendelőkről, kórházakról – jelentette ki Békássy Szabolcs. Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szerint a következő időszakban meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva, a mostani helyzet ugyanis nem feltétlenül optimális. Úgy véli, a jövőben meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor, így ugyanis tehermentesíthető a járóbeteg-szakellátás és a kórházi fekvőbeteg-ellátás.

A szakember az InfoRádióban kiemelte, hogy a cél az, hogy ha egy háziorvosnak például diabetológus-szakvizsgája is van, akkor az alapellátásban kezelhesse a betegeket, és ne kelljen a szakrendelőket minden esetben bevonni. Bár a háziorvos lát erre kormányzati akaratot,

az alapellátás megerősítéséhez forrásokra és döntésekre is szükség lesz.

Békássy Szabolcs korábban az Indexnek is arról beszélt, hogy rendszerszintű változásokra van szükség, és abban bízik, hogy az átalakítások az egyre nagyobb gondot jelentő háziorvoshiányt is mérsékelhetnék.

„Ugyanakkor a háziorvoshiányon jóval túlmutató kérdésről van szó, egyfajta ellátásszervezési, infrastrukturális kérdésekre kell választ adnunk. A magyar egészségügyi ellátórendszer köztudottan kórházcentrikus az OECD-országokhoz képest. Mindez a pandémia kezelése szempontjából előnyt jelentett, ám a hosszú távú ágazatfejlesztési stratégia egyértelműen az alapellátás megerősítése, a kórházcentrikusság csökkentése irányába mutat” – részletezte lapunknak a szakember.

(Borítókép: Varga György / MTI)