Deutsch Tamás egy európai parlamenti pletyka részleteiről is beszélt

D KOS20211114025
2022.05.23. 21:19
A fideszes politikus badarságnak nevezte azt az állítást, hogy az Európai Unió 26 tagállama Magyarország nélkül is dönthetne az olajembargóról.

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagállamai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra, erről a német alkancellár beszélt egy interjúban. Deutsch Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként ezt a kijelentést cáfolta.

A fideszes EP-képviselő megítélése szerint egyre több ellenzője van az EU Oroszországgal szembeni olajembargójának. Deutsch badarságnak nevezte azt az állítást, hogy az Európai Unió 26 tagállama Magyarország nélkül is dönthetne az olajembargóról. Az ilyen helyzetre világos és egyértelmű szabályok vonatkoznak, ami szerint

csakis egyhangúlag lehet egy ekkora kaliberű döntést meghoznia az Európai Uniónak.

Deutsch Tamás egy európai parlamenti „folyosói pletykába” is beavatta a nézőket:

6-7-8 kormány képviselői és szakpolitikusai nagyon hálásak Magyarországnak azért, hogy amit ők a zárt ajtók mögött mondanak, azt Magyarország nyilvánosan képviseli, és az ellenzők tábora az elmúlt héten csak nőtt.

A kormánypárti politikus a néhai brit miniszterelnök, Margaret Thatcher energetikai főtanácsadóját is felhozta példaként, aki a magyar kormánynak adott igazat az embargós politika elutasításában. Arra a kritikára pedig, hogy Magyarország túlságosan függ az orosz energiaexporttól, így reagált:

Nehogy már a kommunista rendszer következményeit rajtunk kérjék számon!

Deutsch elmondása szerint ha Magyarország megkapná az átálláshoz szükséges pénzt és időt, akkor hajlandók lennének eleget tenni a feltételeknek, azonban úgy véli, hogy jelenleg nem ezzel kellene foglalkoznia az EU-nak.

„Arról kellene minden napnak szólnia, hogy melyik európai politikus tett konkrét lépéseket azért, hogy a háború véget érjen. Minden izzadságszagú lépést meg kellene tenni ezért. Az EU azonban ezen ezen a téren meglehetősen rest” – fogalmazott a képviselő.

(Borítókép: Deutsch Tamás a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)