Varga Judit kávé helyett Brüsszelbe ment

2022.05.23. 09:38 Módosítva: 2022.05.23. 12:16
Az igazságügyi miniszter a soron következő uniós tanácsi ülésre utazott, ahol többek között a Magyarországgal szemben elindított jogállamisági eljárás is terítékre kerül. Varga Judit a tanácskozásra érkezve azt mondta, hogy az eljárás már azok számára is kezd terhessé, akik elindították.

Reggeli kávé helyett irány Brüsszel! – írta Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter. Posztjában kiemelte:

A magyar érdekek képviseletében utazom ma Brüsszelbe, a soron következő uniós tanácsi ülésre. Terítéken lesz az ukrajnai háború, az élelmiszer- és energiabiztonság kérdése, illetve a válságos időkben furcsán hangzó 7-es cikkely szerinti eljárás is újra előkerül.

Mint ismert, a jogállamisági eljárás áprilisban indult meg Magyarországgal szemben, ez az első alkalom, hogy az EU kipróbálja új eszközét, amelynek célja, hogy megakadályozza a közös kiadásokkal való visszaélést.

A fejleményekkel kapcsolatban Varga Judit azt írta: még jelentkezik.

Frissítés: Politikai kérdésre politikai válasz?

A magyar választók április 3-án, válaszul az úgynevezett 7-es cikk szerinti európai uniós eljárásra és az összes többi jogállamisági témakörre, úgy döntöttek, hogy támogatják a magyar kormány európai politikáját, mivel tudják, hogy amit a nemzeti-konzervatív kormány tesz, az a magyarok érdekében történik

– erről beszélt Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő délelőtt Brüsszelben az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozására érkezve.

A politikus a magyar sajtónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy „a 7-es cikk szerinti eljárás kezd már terhessé válni azok számára, akik ezt elindították, a folyamat már régen túlmutat egymás jogrendszerének elemzésén". Hangsúlyozta, hogy valójában politikai nyomásgyakorlásról van szó, amit „a bevándorláspárti, baloldali többségű Európai Parlament kezdeményezett".

„Politikai kérdésekre, pedig csak politikai válaszokat lehet adni" – jelentette ki az igazságügyi miniszter.