A külügyminisztériumi jachtparkoló ügye az Alkotmánybíróság előtt

20200826 193446
2022.05.24. 06:43
A Momentum ifjúsági szervezetének aktivistái 2020 nyarán a külügyminisztérium előtti egyik parkolóhelyre a Lady MRD feliratot festették, és kitettek mellé egy jachtparkoló táblát azt követően, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert vakációzás közben lefényképezték az Adrián egy jacht fedélzetén. A járdafestőket a bíróság szándékos rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítette. Szerintük viszont Alaptörvény-ellenesen állapították meg felelősségüket, mert szándékuk politikai vélemény kinyilvánítására irányult. Az ügyet a héten kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság.

2020 augusztuságban az Átlátszó stábja egy gumicsónakból lefényképezte Szijjártó Pétert, miközben a külgazdasági és külügyminiszter a tiszakécskei nagyvállalkozó, Szíjj László tulajdonában lévő Lady MRD nevű jachton tölti idejét családjával az Adrián, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a szárazföldtől körülbelül tizenöt kilométeres távolságra.

A Fidesz politikusa az esetre akkor úgy reagált, hogy az élete egy nyitott könyv, ez azért van, mert a munkával fenntartott idő száz százalék. Azonban 

szerinte ez a családi életére és a családi vakációjára nem vonatkozik, és arra kért mindenkit, hogy ezt tartsák tiszteletben.

Nem egészen így történt, mert a TizenX, a Momentum ifjúsági szervezete, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületéhez 2020. augusztus 26-án megmozdulást szervezett, és a járdára a Lady MRD feliratot festették, mellé pedig kitettek egy jachtparkoló táblát. A Momentum azzal magyarázta az akciót, hogy korrupciós bűncselekmény történt, és ezzel szerették volna felhívni a figyelmet a történtekre.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2021. május 13-án az akciózó négy Momentum TizenX-es fiatalt szándékos rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítette, és kezdeményezte a kiskorú eljárás alá vont személy védelembe vételét. A bíróság a végzés indoklásában elismerte ugyan, hogy a véleménynyilvánítási jog alapvető szabadságjog, azonban mindenkitől elvárható a mások tulajdonának tiszteletben tartása. Nem fogadta el a bíróság, hogy a fiatalok politikai véleményt fogalmaztak meg, mert

a politikai vélemény kifejezésekor szükséges, hogy az azt észlelők számára egyértelmű legyen, hogy az adott cselekmény tiltakozás valamely intézkedés ellen.

A fellebbezés folytán eljáró Fővárosi Törvényszék 2021. július 23-án kelt végzésében az elsőfokú bíróság döntését részben megváltoztatta, de érdemében hatályában tartotta a végzést. A törvényszék indoklásában rámutatott, hogy

az egyes alapjogok ütközése esetén […] szükségességi és arányossági vizsgálatot kell végezni, melynek olyan felfestés elhelyezése, amely a vélemény kifejezése ideje után is jól látható marad, már nem felelhet meg, mivel a dolog tulajdonosának saját vagyonából kellett fedezni annak az eltávolítását, amit nem ő helyezett el, de még csak a beleegyezését sem adta ahhoz.

A Momentum TizenX-es aktivisták 2021 szeptemberében az Alkotmánybírósághoz fordultak. Alkotmányjogi panaszukban kifejtették, hogy

ők közügyekkel összefüggő véleményt fejtettek ki, szándékuk egyértelműen politikai vélemény kinyilvánítása volt. Ezért szerintük az első- és másodfokú bíróságok alaptörvény-ellenesen állapították meg az indítványozók szabálysértési felelősségét.

Az Alkotmánybíróság a május 24-i teljes ülésének napirendjére vette az indítvány tárgyalását. Az alkotmánybíráknak eljárásuk során arról kell dönteniük, hogy a bíróságok végzései sértik-e az indítványozóknak az Alaptörvény IX. cikk (1) bekezdésében foglalt véleménynyilvánításhoz való jogát, vagy cselekményükkel korlátozták mások tulajdonhoz való jogát.

(Borítókép: Olvasónk, Gábor / Index)